• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  21.04.2016

Poruka iz Općine povodom Dana planete Zemlje

Povodom 22. aprila, Međunarodnog Dana planete Zemlje, na svim kontinentima održavaju se brojna događanja posvećena očuvanju i zaštiti prirodnog okoliša našeg planeta. Tom prilikom Općina Maglaj poziva sve svoje građane da u petak, 22.04.2016. godine izađu ispred svojih domova, poslovnih prostora ili objekata, te da pridonesu zaštiti okoliša i urede svoja dvorišta, bašte, zelene površine.

Namjera je da ovaj dan ljude širom svijeta podsjeti u kakvom je stanju priroda planete na kojoj žive, kao i da se stanovništvu ukaže na probleme ekosistema, na zagađenje naseljenih mjesta i na to kako poboljšati kvalitet životne sredine. Cilj obilježavanja ovog datuma je upozorenje na opasnosti koje prijete životu na Zemlji, ekosustavima i urbanim zonama, uslijed razvoja industrije, povećane potrošnje energije, globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena.

Počeci obilježavanja Dana planeta Zemlje sežu u 1970. godinu, kada su pod vodstvom američkog senatora Gaylorda Nelsona diljem SAD-a održane prve masovne demonstracije za zaštitu okoliša na kojima je sudjelovalo više od 20 miliona ljudi, a prozvana je "nacionalnim skupom o okolišu". Obilježavanje Dana planeta Zemlje na međunarodnoj razini ponovno je aktualizirano 1990. kada je u manifestacijama sudjelovalo više od 200 miliona ljudi diljem svijeta, što je dalo veliki poticaj održavanju Konferencije Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru 1992. godine. Ujedinjeni narodi proglasili su 2009. godine 22. april i "Međunarodnim danom majke Zemlje".