• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  19.04.2016

Potpisan Sporazum o saradnji na provođenju državnog projekta "Zatvaranje kolektivnih centara kroz omogućavanje javnih stambenih rješenja"

Dana 15.04.2016. godine u prostorijama Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, organizovano je potpisivanje Sporazuma o saradnji na provođenju državnog projekta "Zatvaranje kolektivnih centara kroz omogućavanje javnih stambenih rješenja" u okviru Projekta CEB II za općine Tešanj i Maglaj, čime je službeno započela realizacija Projekta CEB II u Zeničko-dobojskom kantonu. Ovi sporazumi zaključeni su na osnovu i u skladu sa tačkom III. Memoranduma o razumijevanju na realizaciji projekta „Zatvaranje kolektivnih centara“–potpisanog između Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Fonda za povratak BiH, Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i Brčko Distrikta.

Sporazume su potpisali u ime federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica, Sulejman Alijagić, pomoćnik federalnog ministra, ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona, Nurđehan Šahinović, načelnik Općine Tešanj, Suad Huskić i načelnik Općine Maglaj, Mehmed Mustabašić.

Implementacijom ovih sporazuma osigurat će se trajna održiva rješenja u pogledu stambenog zbrinjavanja i socijalne zaštite za kategorije osoba koje žive u kolektivnim centrima i alternativnom smještaju na području općina Tešanj i Maglaj. Cilj Sporazuma je da se u općinama Tešanj i Maglaj izvrši konačno pražnjenje i zatvaranje kolektivnog smještaja, odnosno da se osobama smještenim u kolektivnom centru i alternativnim smještajima u skladu sa njihovim potrebama i mogućnostima, izgradnjom stambenih zgrada osigura rješavanje stambenog pitanja po modelu socijalno neprofitnog stanovanja, što znači da će korisnici stanove dobiti na korištenje u zakup, a ne u trajno vlasništvo.

U općini Maglaj izgradit će se stambena zgrada sa 15 stambenih jedinica na lokalitetu Maglaj, ulica Kulina Bana, a vrijednost ovog projekta je 432.402,00 eura. Neki od zadataka općine Maglaj prema Sporazumu su sačinjavanje spiska osoba, koje su ranije boravile u kolektivnim centrima, imenovanje tima za implementaciju projekta CEB II, definisanje lokacije stambenog objekta, rješavanje imovinsko-pravnih pitanja, kao i izdavanje svih neophodnih saglasnosti.

IZVOR. zdk.ba