• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  31.01.2012

Rekonstrukcija dalekovoda Donja Bočinja - Gornja Bočinja

Na području Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona, u nadležnosti Podružnice "Elektrodistribucija" Zenica, Javno preduzeće (JP) Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo realizovalo je u prošloj godini investicije u vrijednosti od 20,8 miliona KM.
Izgrađeno je novih 52,6 km mreže i 32 transformatorske stanice, te rekonstruisano 72,87 km elektrodistributivne mreže i 20 transformatorskih stanica, saopćeno je iz Službe za komunikacije JP Elektroprivreda BiH.
Najznačajniji projekat realizovan u Podružnici "Elektrodistribucija" Zenica u protekloj godini je uspostavljanje alternativnog napajanja električnom energijom područja općine Olovo iz pravca Ilijaša preko Nišićke visoravni, čime je riješen višegodišnji problem snabdijevanja električnom energijom područja te općine u zimskim mjesecima.
Realizacijom ove investicije, područje općine Olovo više ne ovisi o uspješnosti funkcionisanja dalekovoda iz pravca Kladnja, čiji je rad često bio uslovljen vremenskim prilikama na planinskom prevoju Karaula.Projekat je realizovan saradnjom Podružnice "Elektrodistribucija“ Sarajevo i Podružnice "Elektrodistribucija“ Zenica.
Projekti JP Elektroprivreda d.d. Sarajevo koji su u fazi realizacije Podružnice "Elektrodistribucija" Zenica su: izgradnja 20 kilovoltne kablovska mreža na području grada Zenice, sanacija devet niskonaponskih mreža dužine 12 km u Općini Zavidovići, rekonstrukcija dalekovoda Donja Bočinja - Gornja Bočinja u općini Maglaj, rekonstrukcija dionica dalekovoda Miljanovci i Mrkotić u Općini Tešanj i izgradnja primarnog podzemnog voda u dužini od devet km u Poslovnoj jedinici Busovača - Kiseljak.
Uporedo s izgradnjom glavne gradske magistrale u Zenici (početak gradnje mart 2012. godine), JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo planira uređenje kompletne elektrodistributivne mreže na trasi buduće magistrale, a koja se odnosi na djelimično izmještanje postojećih srednjenaponskih i niskonaponskih elektroenergetskih objekata iz trase buduće magistrale, te djelimičnu izgradnju podzemnih elektroenergetskih vodova koji će se graditi u sklopu magistrale.Projekat će se realizovati sufinasiranjem JP Elektroprivrede BiH i Općine Zenica, a vrijednost investicije je 1.470.000 KM.
JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo na ovaj način pruža podršku razvojnim planovima Općine Zenica.Ulaganjima u obnovu i izgradnju elektrodistributivne mreže obezbjeđuje se sigurnije i kvalitetnije snabdijevanje kvalitetnom električnom energijom, smanjenje tehničkih gubitaka, te omogućuje povećanje broja korisnika usluga, prenosi Agencija ONASA.