• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  05.02.2016

Predstavnici Francuske ambasade posjetili općinu Maglaj

Članovi Francuske ambasade i Francuskog instituta u Bosni i Hercegovini, na čelu sa direktorom Instituta, Donatom Giulianijem, boravili su u posjeti općini Maglaj.

Tom prilikom susreli su se sa predstavnicima Općine Maglaj, načelnikom Mehmedom Mustabašićem, kao i sa direktoricom Doma kulture „Edhem Mulabdić“, gđom. Rašidom Muhić, te se upoznali sa stanjem obnavljanja maglajske kinosale, koju finansira upravo Ambasada Francuske.

Pored članova ove dvije organizacije, u posebnoj posjeti su bili i članovi francuske kulturne organizacije „LIKE“, na čelu sa direktoricom Odjela za kulturu, Evelyne Biribin, koja je Općini Maglaj poželjela dobrodošlicu u članstvo ove značajne kulturne zajednice.

"Jako smo sretni što smo došli u Maglaj. Upoznati smo sa dešavanjima koja su se desila ovdje u maju 2014. godine i drago nam je da je Maglaj ponovo „oživio“. Također nam je čast što je Maglaj jedan od gradova koje smo primili kao novog člana naše kulturne zajednice. Maglaj je oduvijek kulturni grad, sa mnogo divnih mjesta, koje želimo tek da upoznamo. Ovdje smo povodom važnog kulturnog pitanja, a to je: Kako kultura stvara interkulturalne odnose?", kazala je direktorica Odjela za kulturu ove francuske organizacije.



Maglajski gosti su ovu priliku iskoristili da obiđu određena kulturna i historijska mjesta, a najviše vremena su proveli u Jusuf-pašinoj Kuršumliji džamiji, koja ih je naprosto fascinirala i oduševila, a sjajan domaćin bio je hafiz Hidajet ef. Talić, koji ih ugodno pozdravio.



Općinski načelnik zahvalio se maglajskim gostima na posjeti, te istakao želju za saradnjom.

"Svima vama bih se želio zahvaliti zato što ste baš našu Općinu izabrali kao budućeg partnera u vašim aktivnostima, kao i na posjeti Maglaju, koja nam mnogo znači. Kultura je dugi niz godina jedno od glavnih obilježja grada, kako po svojim kulturno-historijskim spomenicima, tako i komunikaciji mladih sa kulturom, koja je posebna izražena u gradu. Posebne zahvale idu i Francuskoj ambasadi na obnovi maglajske kinosale, koja će za nekoliko mjeseci biti sjedište kulturnih događanja. Osjećajte se ugodno u našem gradu."

Pored Maglaja, članovi Francuske ambasade, Francuskog instituta i francuske kulturne organizacije LIKE boravili su i u Sarajevu, gdje su održali seminar za predstavnike kulture, Srebrenici i Doboju.