• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  30.01.2012

U Maglaju razgovarano o profesionalnim novinarskim standardima

Maglaj je bio domaćin radu okruglog stola "Profesionalni standardi u novinarstvu", u organizaciji Društva novinara BiH. Okruglom stolu je prisustvovalo 20-tak novinara elektronskih i printanih medija, koji su prihvatili poziv Društva.
Uvodničar je bio prof. dr Miodrag Živanović. „Kako ćemo uspjeti da barem odškrinemo dio mogućnosti da budemo profesionalci. Zvučaće brutalno – slika je jako crna. Sve manje stvari zavisi od nas, pojedinaca. I život nam se nevjerovatno suzio i postao talac strukturalnih poremećaja i talac onoga što se naziva karikautura. Mediji pod takvim kontrolama ne mogu stvoriti prostora, da se tako izrazim - normalnim ljudima, da rade kao profesionalci u takvom okruženju“, izjavio je Živanović.
„Poplava medija u BiH jeste u neku ruku uslovila pad profesionalnih standarda odnosno njihove primjene, ali na opće iznenadjenje u lokalnim medijima često su profesionalni stadardi na višoj razini nego u onima za koje mislimo da su vodeći u zemlji“, naglasio je predsjednik Skupštine Društva novinara BiH Mladen Bošnjak.