• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  18.12.2015

Austrijske organizacije uspješno završile radove na rekonstrukciji stambenih objekata u Maglaju

Hilfswerk Austria International (HWA), u saradnji sa donatorom, fondacijom ORF Nachbar in Not i općinom Maglaj, uspješno je završila radove na rekonstrukciji dva stambena objekta i sanaciji jedne fasade, koji su stradali u majskim poplavama 2014. godine. Rekonstrukcija dvije kuće i sanacija fasade u sklopu su projekta „Pomoć za oporavak od poplava u općini Maglaj.“ Nove stambene objekte dobili su Nurudin Šišić i Mevla Popržanović, dok se sanacija fasade uradila na kući Damira Mačkovića u naselju Fojnica.

Tehničkom pregledu i primopredaji objekata korisnicima, prisustvovali su predstavnici austrijskog implementatora Hilfswerk-a (tim u BiH), na čelu sa gdinom. Murisom Kodžagom, projekt menadžerom. Zvaničnoj primopredaji stambenih objekata prisustvovao je i predstavnik Interex-a Banovići, gdin. Avdo Turić, izvođač građevinskih radova. Domaćin primopredaje, u ime Općine, bila je predstavnica Službe za boračko-invalidsku zaštitu, opću upravu i društvene djelatnosti, gđa. Biserniza Gračić.

Vlasnici stambenih objekata bili su i više nego oduševljeni urađenim radovima, a veliku zahvalnost prema donatorima i implementatorima projekta nisu mogli opisati. U okviru istog projekta obezbijeđena je i donacija bijele tehnike i namještaja korisnicima.

"Veliko hvala svima vama koji ste učestvovali u sanaciji moje kuće. Ne mogu vam opisati koliko mi znači ovaj dom u kojem sam cijeli svoj život proveo. Puno je što ste mi kuću renovirali, a pogotovo još i ova bijela tehnika i namještaj. Nemam riječi", kazao je u suzama Nurudin Šišić.



Posebno zadovoljni urađenim bili su implementatori na projektu, predstavnici Hilfswerk Austria International, koji su istakli važnost rekonstrukcije ovih stambenih objekata.

"Oba stambena objekta bila su jako uništena, kako mi to kažemo statički nestabilna. Kuća gospođe Mevle bila je u ruševnom stanju i skroz nagnuta na jednu stranu, kojom se održavala oslanjanjem na kuću pored. Prije samog početka radova cijelu porodicu smo morali privremeno iseliti. Da stvar bude gore, oba vlasnika su stariji ljudi, te im je rekonstrukcija domova bila hitno potrebna", kazao je gdin. Azer Kohnić, koordinator i supervizor projekta.

(Fotografije objekata poslije poplave možete pogledati ovdje: Download , Download )

Hilfswerk Austria International je nevladina, humanitarna i neprofitna organizacija, koja je sa svojim aktivnostima u BiH započela 1996. godine. Od početka svog angažmana u BiH zadatak im je smanjiti broj siromašnih u državi, ojačati društveno-ekonomski razvoj i ulogu civilnog društva u promocijama ljudskih prava, kao i podržati najugroženije skupine u pomirenju, reintegraciji i društvenoj integraciji.