• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  08.12.2015

Održana prezentacija „Studije slučaja: Maglaj – poplave, maj 2014. godine“

Misija OSCE-a (Organizacija za europsku sigurnost i saradnju), u organizaciji sa Općinom Maglaj, održala je danas, u sali Općinskog vijeća, prezentaciju pod nazivom „Studije slučaja: Maglaj – poplave, maj 2014. godine“, autora dr. Šefika Muhića. Studija predstavlja metodološki osvrt na katastrofu i nastojanje općine Maglaj da skrene pažnju na važnost uspostavljanja funkcionalnog sistema upravljanja rizicima od katastrofa na svim nivoima u Bosni i Hercegovini.

Današnjoj prezentaciji prisustvovali su direktor Odjela za ljudsku dimenziju – Misija OSCE u BiH, gdin. Kendall Palmer, te šef terenskog ureda Travnik – Misija OSCE u BiH, gdin. Cristiano Barale. Posebni gosti današnje prezentacije bili su predstavnici Vlade Ze-do kantona, na čelu sa Premijerom Ze-do kantona, gdinom. Miralemom Galijaševićem. Svečanu prezentaciju svojim dolaskom uveličali su i načelnici okolnih općina, direktori javnih ustanova Maglaja, te šefovi općinskih službi.

Domaćin današnje prezentacije bila je općina Maglaj, na čelu sa Općinskim načelnikom, Mehmedom Mustabašićem, koji se obratio cijenjenom auditoriju kazavši:

"Cilj prezentacije studije, koju smo organizovali u partnerstvu sa OSCE-om, jeste upoznati predstavnike odgovarajućih institucija i drugih aktera sa nalazima, preporukama i projektima definisanim u studiji, te razgovarati o mogućim pronalascima rješenja za njihovu implementaciju. Početkom 2015. godine, tokom redovnih kontakata sa Misijom, općina Maglaj je iskazala potrebu za dokumentovanjem i ocjenom događaja vezanim za katastrofalne poplave, koje su je zadesile u maju 2014. godine Drago mi je što je Studija slučaja urađena na ovako kvalitetan način, a posebne zasluge idu OSCE-u i dr. Šefiku Muhiću."



Cilj prezentacije studije jeste upoznati predstavnike odgovarajućih institucija i drugih aktera sa nalazima, preporukama i projektima definisanim u studiji, te zagovarati iznalaženje rješenja za njihovu implementaciju. Ova studija postat će i važno svjedočanstvo, u riznici grada Maglaja, o katastrofalnim poplavama iz maja 2014. godine, koje su pogodile ovaj grad i cijelu općinu, te tako podsjećati na važne specifičnosti i detalje vezane za ovaj događaj.