• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  20.11.2015

12. okrugli sto decentralizovane saradnje Francuska/BiH

19. novembra 2015. godine, u sali Doma kulture u Maglaju, Ambasada Francuske je organizovala 12. okrugli sto decentralizirane saradnje na temu “Valorizacija kulturne i prirodne baštine kao podrška turizmu i lokalnom razvoju”.

Skup je imao za cilj prezentaciju izazova i potencijala za valorizacije baštine, odnosno uvid u strategije koje se provode u BiH i Francuskoj.

Okrugli sto je organizovan u saradnji sa Općinom Maglaj uz podršku francuske firme Saint-Gobain.

Nakon otvaranja skupa od strane Ambasadorice Francuske Nj.E. g-đe Claire Bodonyi, uvodnog obraćanja šefa kancelarije UNESCO u BiH, g-dina Siniše Šešuma UNESCO-a o aktuelnim akcijama u obnovi područja koja su bila poplavljena 2014. godine i podršci profesionalnoj obuci lokalnih aktera, svoja iskustva izložili su predstavnici bh. delegacije koji je posjetila Francusku (region Nord-Pas-de-Calais).
Tema posjete je decentralizirana saradnja a organizirana je od strane Ambasade Francuske, Francuskog instituta i UNESCO.

Okrugli sto bio je prilika za razmjenu iskustava kada su u pitanju kulturna baština, turistički potencijali, energetska efikasnost, te mogućnosti promocije BH lokalnih zajednica u Francuskoj, što bi trebalo da doprinese porastu turističkih aktivnosti ove dvije zemlje.

Kompanija Saint-Gobain je takođe predstavila svoje djelovanje na obnovi kulturnog naslijeđa.

Kada su u pitanju poplavljena područja iz 2014. godine Francuska je za sanaciju šteta u Maglaju, Doboju i Šamacu izdvojila 2 miliona KM.