• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  29.10.2015

Sa sastanka Općinskog načelnika i generalnog direktora kompanije "Natron - Hayat"

Boravak Općinskog načelnika u Istanbulu i posjeta Hayat-Holdingu, kao i mogućnost saradnja ove kompanije sa firmom BBM, bilie su teme sastanka Općinskog načelnika Mehmeda Mustabašića i njegovih saradnika sa predstavnicima „Natron-Hayata“, na čelu sa generalnim direktorom Mehmedom Eray Nasozom. Sastanku je prisustvovao i profesor dr. Anton Jekauc, direktor sarajevskog Instituta za strateška ekonomska pitanja. Dr Jekauc je na ovom sastanku zastupao interese firme BBM, koja bi uskoro trebala da nastavi radove na Rudniku Brezove Dane.



Dr Jekauc kao zastupnik BBM-a, naglasio je: ,,Spremnost firme i zainteresovanost je ogromna. BBM mora sa lokalnom zajednicom postići dogovor.“

Sa sastanka se moglo zaključiti da je „Natron-Hayat“ izuzetno zainteresovan za saradnju sa BBM-om, ukoliko ugalj bude odgovarao za proizvodnju, stoga ih je izuzetno zanimalo mišljenje dr. Jekauca.

Osim saradnje sa BBM-om, na sastanku je razgovarano i o drugim projektima, između ostalog o završetku radova na visećem mostu kod „Natron-Hayata“, o sanaciji dijela ulice Srebreničkih žrtava rata. Šef službe za urbanizam, Fuad Hajrulahović naglasio je da se trenutno radi dio puta od Gradskog mosta do stadiona, a da je na proljeće planirana obnova druge etape puta. Ono što je se još razmatralo jeste postavljanje rasvjete na regionalnom putu Maglaj-Zavidvići, kao i od mosta do kapije „Naron-Hayata“.



Općinski načelnik Mehmed Mustabašić upoznao je prisutne o aktivnostima koje su sprovedene tokom boravka u Republici Turskoj.

Otišli smo sa 20 projekata, koji su nam od velikog značaja za zajednicu, a poseban aspekt je na pomoć građanima koji su sami svojim sredstvima sanirali poplavljenje domove. Ovaj projekat će ići najteže, ali su nam dali smjernice i adrese na koje se možemo obratiti za pomoć. Prilikom posjete Hayat-Holdingu primio nas je gdin. Yildrim Akturk, razgovarano je o mnogim aktuelnim temama, a najviše o rudniku uglja Brezove Dane“, dodao je Općinski načelnik.

Naglašena je volja i sa jedne i sa druge strane da se pristupi sistemskom rješavanju pomenutih problema, te o konkretnim zadacima koje bi trebalo uraditi kako bi poslovi bili realizovani, a na dobrobit svih koji ovdje žive.