• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  16.10.2015

Učenici maglajske Gimnazije obilježili „Svjetski dan hrane“

World Food Day (WFD) ili Svjetski dan hrane svake godine se obilježava 16. oktobra. Tom prilikom učenici Gimnazije „Edhem Mulabdić“ odlučili su na specifičan način obilježiti ovaj dan, a to je prodajom hrane, koju su sami pripremili.

Maglajski Gimnazijalci su, uz pomoć svojih roditelja i profesora, pripremili hranu, koju su odlučili prodavati na određenim lokacijama u Maglaju, po simboličnoj cijeni. Kako su nam kazali, novac koji zarade iskoristit će za pomoć onima kojima je najpotrebnije, a nešto ostaviti i za aktivnosti na nivou škole.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana hrane 2015. je “Socijalna zaštita i poljoprivreda: Razbijanje ciklusa ruralnog siromaštva”. Socijalna zaštita je izabrana kao tema ovogodišnjeg Svjetskog dana hrane s ciljem da se istakne važnost u smanjenju ruralnog siromaštva i odobravanja pristupa hrani i sredstvima za kupnju hrane. Ona se može definirati kao niz rješenja, često u kombinaciji jedni s drugima, kao radnih prilika, pružanje hrane, novca i usluge, koji su dizajnirani za podršku ranjivim skupinama i pomoć siromašnima u društvu da se izbave iz gladi i siromaštva.