• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  30.09.2015

Otvorena mreža i Saint Gobain pomažu građanima općine Maglaj

Udruženje građana OTVORENA MREŽA, u saradnji sa jednom od najvećih francuskih firmi Saint Gobain i Federalnim fondom za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federacije BiH, dogovorili su saradnju sa općinom Maglaj u vidu izgradnje montažnih objekata za stanovnike, koji su svoje domove izgubili u poplavama ili klizištima prošle godine. Francuski donatori će donirati novac za izgradnju tri montažne kuće na području općine Maglaj, dvije po 60 i jednu od 35 m2.

Pored radnika općinske administracije, na čelu sa Općinskim načelnikom i šefom službe za privredu, finansije i razvoj poduzetništva, gđicom. Senadom Alibajraktarević, radnom sastanku prisustvovali su i predstavnici Otvorene mreže, na čelu sa predsjednikom i osnivačem, gdinom. Almirom Čehajićem, direktor Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federacije BiH, gdin. Jasmin Jaganjac, predstavnici francuske firme, na čelu sa zastupnikom, gdinom. Harisom Čustovićem, te članovi porodica, čiji će se stambeni objekti graditi u narednom periodu.

Općinski načelnik se jako zahvalio Otvorenoj mreži na ogromnoj pomoći za građane Maglaj, koja je počela i prije poplava, kao i direktoru Federalnog fonda, koji je uvijek izlazio u susret Maglajlijama i pomagao im.

„Posebne zahvale idu i donatorima, firmi Saint Gobain, koja je prepoznala situaciju u Maglaju i odlučila da pomogne porodicama, koji su izgubili svoje domove u klizištima. Drago nam je što smo dijelom velikih projekata koje ova firma obavlja u cijelom svijetu.“

Prisutnima se u sali Općinskog načelnika obratio predsjednik Otvorene mreže kazavši kako mu je jako drago što je ponovo u Maglaju i što su svi preduslovi ispunjeni da se počne sa gradnjom montažnih kuća na području općine Maglaj.

„U cijeloj Bosni i Hercegovini najteže stanje se nalazilo u Maglaju, ali do ranije saradnje nije dolazilo jer općina Maglaj nije ispunjavala sve preduslove da se počne sa bilo kakvim aktivnostima gradnje montažnih kuća. Sada je i to riješeno i spremni smo da u rekordnom periodu obavimo poslove. Općina je dužna prije početka izgradnje ovih objekata da dostavi ugovor i sve dozvole Otvorenoj mreži, kako bismo mi to mogli proslijediti francuskoj firmi. Potrebno je da i općina Maglaj omogući infrastrukturu i zemljište, te da izabere lokacije i porodice, a ostalo je naša briga. Treba napomenuti da će se graditi dvije vrste objekata, a obje gradnje su po europskim standardima“, kazao je gdin. Almir Čehajić Batko.

Saint-Gobain je francuska firma, svjetski lider u staništu i građevinskom materijalu, dizajnira, proizvodi i distribuira izgradnju zgrada i materijala visokih performansi, pruža inovativna rješenja na izazove rasta, štednje energije i zaštite okoliša.