• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  30.09.2015

Odabrani korisnici po konkursu “Podrška socio-ekonomskom oporavku poljoprivrednog sektora općine Maglaj, koja je pretrpjela posljedice od poplava

Projekat “Rekonstrukcija i razvoj nakon poplava u maju 2014. godine” Cap. 2182, Aid br. 10396

Mješovita Komisija Ambasade Italije i Općine Maglaj razmotrala je i izvršila odabir zahtjeva za donaciju pristiglih do 25.08.2015. godine, odnosno do datuma zatvaranja Konkursa 1) i Konkursa 2). U radu Komisije je učestvovao i predstavnik Temporary Office OSCE-a u Maglaju, u svojstvu posmatrača.


Konkurs 1 (donacija pet kompleta mehanizacije koji sadrže: jedan motokultivator sa kardanskom prikolicom opremljen sa frezom, kosačicom i plugom), za udruženja i zadruge.

Odabrana udruženja/zadruge su: Download

Konkurs 2 (nabavka plastenika za poljoprivrednu proizvodnju).

Uzevši u obzir veliki broj pristiglih zahtjeva, Komisija je odlučila, u skladu sa Konkursom, da smanji maksimum za sve donacije plastenika na procijenjenu vrijednost koja odgovara površini od 50m2, u cilju uključenja većeg broja korisnika. Kod ove odluke su uzeti u obzir radna sposobnost i površina kojom raspolaže većina korisnika.

Stoga je za procijenjeni iznos bilo moguće prihvatiti zahtjeve od strane 58 korisnika, za svakog korisnika iznos od 1.500,00 BAM, što odgovara plasteniku površine od 50m2. Za jednog dodatnog korisnika je dodijeljen iznos od 1.000,00 BAM, što odgovara plasteniku površine od 33m2.

Prilikom odabira korisnika uzeti su u obzir različiti faktori; data je prednost onima koji su pretrpjeli najveće štete i koji su prethodno dobili mali broj ili nijednu donaciju, u skladu sa stanjem upisanim u Registar Općine Maglaj. U nekim slučajevima, za pripadnike ugroženih kategorija, odstupljeno je od kriterija za iznos pretrpljene štete, ukoliko nisu već dobili donaciju plastenika od strane drugih donatora. Između ostalog, isključeni su oni podnosioci zahtjeva čija poljoprivredna proizvodnja nije u skladu sa nabavkom plastenika (npr. proizvođači mlijeka, mesa i sl.) ili oni za koje je bilo jasno da zavise od drugih izvora prihoda.

Spisak podnosilaca zahtjeva i korisnika kojima je odobrena donacija: Download

Nokon dobijanja predračuna, uz eventualne korekcije cijene, tabela može pretrpiti izmjene, dogovorene između Ambasade Italije i Općine Maglaj.