• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  08.01.2012

Zastava BiH vijori se i na maglajskoj utvrdi

Cijeneći historiju kojoj smo baštinici, a imajući na umu i činjenicu da svaka država ima svoje simbole – zastavu, grb i himnu, došli smo na ideju da izgradimo jarbole i zastave kao simbole višestoljetne državnosti BiH, na 5 tvrđava u Zeničko-dobojskom kantonu.

Idući od sjevera ka jugu nižu se tešanjska i maglajska gradina, Vranduk, zidine tvrđava na Bobovcu i Visokom. Namjerno nisu navedene po hronologiji gradnje u trenutku historije, jer ona je ipak još uvijek nedovoljno i nepotpuno dokazana. S uvidom u historijske činjenice, Vlada ZDK i Turistička zajednica ZDK , implementirali su ovaj projekat jer je isticanje državnih i domovinskih znamenja itekako potrebno da bi državnost Bosne i Hercegovine bila i oku vidljivija.
Izgrađeni jarboli su visine 9 m sa državnom zastavom dimenzija 1,5m x 4,0m (6m2).Takođe,na jarbolim je predviđena rotirajuća kugla 360 stepeni, kako bi zastave bile što vidljivije.
Jarboli su proizvedeni od glasfibera i staklenih vlakana,tako da nije potrebno održavanje po pitanju koroziranja. Zastave imaju dvogodišnju garanciju na kvalitet izrade.
Ukupna vrijednost projekta je 7.500,00 KM.