• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  21.09.2015

Svečana sjednica povodom Dana općine Maglaj

18. septembra 1408. godine, ugarski kralj Sigismund Luksemurški zapisa u svojoj čuvenoj povelji „Sub castro nostro Maglay“ – „Pod našom tvrđavom Maglaj“. Od tada do danas prođe 607. godina.

Programa obilježavanja počeo je polaganjem cvijeća na Spomen obilježje u Parku Ljiljana. Uz prisustvo vijećnica i vijećnika Općinskog vijeća Maglaj, zaposlenika Općinske administracije, direktora javnih ustanova, te građana Maglaja, obilježena je Svečana sjednica općinskog vijeća Maglaj povodom Dana općine. Svečanost su svojim dolaskom uveličali i dugogodišnji prijatelji iz Opštine Inđija, te delegacija OSCE-a iz Travnika, kao i novi maglajski glavni imam Nevres ef. Hodžić.

„Ovom prilikom želim se u ime Općinskog vijeća Maglaj zahvaliti na saradnji svima koji su u protekloj godini radili na napretku naše općine i svima koji su doprinijeli da bi naš grad bio mjesto ugodnog življenja. Građane i dalje pozivam na strpljenje, a sve predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti na zakonitost i transparentnost“, u svom kratkom izlaganju rekao je Predsjedavajući OV, Marko Zelić.

Kao i svih prethodnih godina i ove su uručena najveća Općinska priznanja. „Grb Maglaja“ za privredni razvoj općine i upošljavanje nezaposlenih lica dobili su firma „Excel Assemblies“ i gospodin Muhamed Hrnjić. Za predstavljanje svog grada i cijele BiH na međunarodnoj sportskoj sceni „Grb Maglaja“ dobili su i braća Burić, Senjamin i Benjamin. Za ostvarivanje obrazovne i odgojne funkcije kroz sve nastavne i vannastavne oblike, „Zahvalnica Maglaja“ ove godine uručena je Gimnaziji „Edhem Mulabdić“. Pojedinci koji su kroz svoj životni vijek svojim radom i djelovanjem ostavili vidljiv i neizbrisiv trag i postali prepoznatljivi građani lokalne zajednice su profesorica Ružica Rmuš i doktor Hasan Drnda i njima je uručena „Maglajska lenta“. Odlukom Općinskog vijeća ove godine za Počasnog građanina posthumno je izabran novinar Zoran Kapetanović, veliki prijatelj grada Maglaja i u različitim funkcijama sudionik Studentskog ljeta. Bio je majstor novinarskog, prvenstveno radijskog zanata. Volio je Maglaj i Maglajlije, a kako je sam govorio: „U mom srcu Maglaj ima posebno mjesto“.

„Općina Maglaj gradi svoju budućnost u duhu bogate tradicije kulture, a istovremeno pokušava odgovoriti potrebama svih svojih građana, kao i zahtjevima modernog doba i evropskih standarda. Nadamo se da to dobro činimo na zadovoljstvo svih naših građana, a posebno u stvaranju dobrog poslovnog ambijenta, podizanju društvenog standarda te rješevanju svih problema koji su u nadležnosti Općine Maglaj“, naglasio je Općinski načelnik.

Čestitke za Dan općine stigle su iz svih općina ZE-DO kantona, kao i iz bratskih općina i gradova Ćubuk, Altieylul i Bersel. Posebna čestitka stigla je iz Skupštine i Vlade ZE-DO kantona. Svečanost su svojim nastupima upotpunili učenici Gimnazije „Edhem Mulabdić“, kao i mladi umjetnici Nadir Čajić i Adi Softić.

Fotografije možete pogledati na linku: FOTO