• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  18.09.2015

Donacija Ambasade Italije Veterinarskoj stanici Maglaj

U okviru projekta „Rekonstrukcija i razvoj nakon poplava u maju 2014. godine“, danas je izvršena svečana primopredaja dva automobila Veterinarskoj stanici Maglaj neophodna za obavljanje aktivnosti na terenu, koje je donirala italijanska Ambasada. Bila je ovo još jedna od značajnih donacija koje je Ambasada Italije uručila maglajskim veterinarima.





Primopredaji i potpisivanju zvaničnog ugovora prisustvovali su predstavnici italijanske Ambasade, na čelu sa zamjenicom Ambasadora Italije u BiH, prvi sekretar Ilaria Ragnoni, direktor JP Veterinarska stanica Maglaj, gospodin Ahmed Mehinović, te Općinski načelnik. Zamjenica Ambasadora Italije izrazila je veliko zadovoljstvo što su ponovo u mogućnosti pomoći Maglaju nakon katastrofalnih poplava, konkretno Veterinarskoj stanici. Nada se da će nabavka dva vozila predstavljati neophodan i značajan doprinos veterinarskom centru u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Općinski načelnik se srdačno i velikodušno zahvalio italijanskom narodu i predstavnicima italijanske Ambasade na nesebičnoj podršci i pomoći u saniranju šteta nastalih tokom poplava. Direktor Veterinarske stanice Maglaj također se zahvalio Ambasadi Italije i njihovom narodu na značajnoj pomoći, koja je pored vozila uključivala i nabavku uređaja, opreme, fitosanitarnih proizvoda i materijala potrebnih za analizu kvalitete mlijeka.

Projekat se sastoji od 3 komponente: finansijsko osnaživanje žena poduzetnica, podrška u razvoju poljoprivrede i pomoć Veterinarskoj stanici Maglaj.

Realizacija ove treće faze je već u toku, dok se i druge dvije komponente uporedo realizuju i očekujemo brzu implementaciju istih.

Ukupan iznos odobrenih sredstava za ovaj projekat iznosi 1.200.000 eura na nivou BiH, od čega je za općinu Maglaj izdvojeno 210.000 eura.