• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  24.07.2015

Završen 10. Internacionalni festival „Kolo na bosanskom ćilimu“

Kulturno-umjetničko društvo Gradski folklorni ansambl „Maglaj“, uz podršku općine Maglaj i Vlade ZDK, uspješno je realizovao 10. Internacionalni festival folklora „Kolo na bosanskom ćilimu“. Učesnici festivala ove godine dolazili su iz Turske, Bugarske, Hrvatske, Turske republike Sjeverni Kipar, te folklorni ansambli iz Bosne i Hercegovine.

Jubilarni 10. po redu Internacionalni festival svečano su otvorili načelnik općine Maglaj, Mehmed Mustabašić, te predsjednik KUD GFA Maglaj, Atif Spahić, izrazivši toplu dobrodošlicu svim učesnicima, sa željom da se što ljepše osjećaju i provedu u Maglaju. Tom prilikom domaćin je uručio posebne zahvalnice i poklone svojim gostima, kao dugotrajno sjećanje na ovaj događaj.Obučeni u tradicionalnu nošnju, uz igru i pjesmu, učesnici festivala prodefilovali su ulicama grada, prije nego su se popeli na ljetnu pozornicu i predstavili svoju kulturu i tradiciju. Nastupi svih folkornih grupa popraćeni su velikim ovacijama publike, koja je znala da prepozna ljubav koju mladi ljudi vide u tradicionalnim igrama. Poseban aplauz dobili su najmlađi polaznici KUD GFA Maglaj, koji su ujedno i otvorili ovogodišnji tradicionalni događaj.

Kao i prethodnih godina, i ove je birana Miss festivala, a lentu najljepše tradicionalno obučene djevojke ponijela je Mirela Kazić, članica KUD Igman Hadžići.