• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  24.07.2015

POČELA AKCIJA SANACIJE GRADSKOG GROBLJA

Vodeći se time da o jednoj sredini puno govori i izgled grobalja i mezarja, župni ured Sveti Leopold Mandić i srpska pravoslavna opština Maglaj, počeli su sa realizacijom projekta uređenja gradskog groblja koje je teško stradalo u poplavi sredinom maja.

Prva u nizu akcija bila je ponovno košenje trave i čišćenje. Akciji su se odazvali građani, a pomogli su i radnici Komunalnog javnog društva Maglaj. Projekta sanacije gradskog groblja vode vlč. Josip Jelić i jerej Vladimir Kukić koji smatraju da bi ono, zbog svoje starosti, trebalo biti proglašeno nacionalnim spomenikom. Na groblju se nalazi i šest spomenika iz doba Austro-ugarske. Sahranjen je ovdje i grof Franc Horinski (Franz Chorinsky) koji je poginuo 2.augusta 1878.godine prilikom ulaska vojske Austro-ugarske u Maglaj.
“Pokušali smo sa nekoliko akcija groblje urediti koliko je to bilo moguće, ali vidjeli smo da ovo treba kandidovati I kao projekat stranim ambasadama i organizacijama kako bi grad imao lijepo I dostojno groblje. Naša je obaveza kao vjernika i građana da nam groblja i mezarja budu čista i uredna”, naglašava vlč. Jelić i dodaje da se posljedice poplava na groblju još osjećaju.

Na izradi projekta angažovan je Marinko Kelavić zajedno sa četiri volontera koji su trenutno uposleni u općini u okviru projekta Federalnog zavoda za zapošljavanje.

"Projekat je kompleksan i sigurno je da će puno koštati. Groblje je na samom ulazu u Maglaj i svi nas kritikuju zašto je stanje ovakvo. Vodena stihija nanijela je velike količine smeća i drveća i sve je to očišćeno. Ali, 50-tak nadgrobnih spomenika je uništeno i zahtjevaju obnovu. Počeli smo sa čišćenjem, a slijedi uklanjanje naslaga mulja, što će se morati uraditi ručno, zatim postavljanje zaštitne ograde te sanacija oštećenih spomenika", naglašava Marinko Kelavić, projekt-menadžer.

Koliko će biti potrebno sredstava za cijeli projekat, još se ne zna, a zavisiće od ponuda po pojedinima fazama.

maglaj.net/N.Br.