• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  22.07.2015

Delegacija iz bratskog grada Čubuka iz Turske u posjeti Maglaju

Delegacija iz Čubuka na čelu sa načelnikom ove općine Tuncay Acehanom, te prvim pomoćnikom načelnika Hasan Huseyin Karakusom u posjeti je općini Maglaj, a povodom obilježavanja festivala ,,Kolo na bosanskom ćilimu“. Pored načelnika općine i prvog pomoćnika još dvadesetak radnika administracije iz Općine Čubuk gosti su u Maglaju.

Skoro svake godine kada se obilježava festival, Maglaj ima čast da ugosti goste iz Turske. U julu 2012.godine u Maglaju, tadašnji načelnik općine Čubuka Lokman Ozden i načelnik općine Maglaj Mehmed Mustabašić, usaglasili su Sporazum o bratimljenju, koji je iste godine verifikovan na oktobarskom festivalu u Čubuku.



U prvim danima posjete delegacija je obišla tvrđavu u Maglaju, te gradsku džamiju Kuršumliju. Nakon obilaska starog dijela grada, upriličen je svečani prijem u Sali Općinskog vijeća Maglaj, a pristnima su se obratili načelnici bratskih općina.



Gospodin Acehan, načelnik općine Čubuk, zahvalio se na gostoprimstvu, naglasivši da su građani Čubuka bili iskreno dirnuti svim nedaćama koje su se dešavale u maju prošle godine, te da su pružili bratsku ruku kako bi se grad vratio u nekadašnje stanje. Dodao je da je Maglaj sada godinu dana nakon poplava „stao na noge“.



Delegacija će u BiH boraviti do četvrtka, a pored Maglaja planiraju obići i Sarajevo, gdje će biti upriličen prijem kod načelnika Općine Novi Grad, kao jednog od partnera maglajskog festivala.