• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  24.06.2015

Posjeta delegacije Savjetodavnog komiteta Stalnog vijeća OSCE-a u Beču

Danas je općinu Maglaj posjetila delegacija Savjetodavnog komiteta za menadžment i finansije Stalnog vijeća OSCE-a u Beču. Predsjedavajući OV Marko Zelić i Općinski načelnik Mehmed Mustabašić upoznali su delegaciju sa aktivnostima Općine.

Općinski načelnik se posebno zahvalio na podršci koju OSCE-e pruža Općini naglasivši da je od posebnog značaja kancelarija u OSCE-a u Maglaju, te se nada da će se tu i zadržati jer općinske vlasti odlično sarađuju sa predsavnikom OSCE-a Alenom Ćosićem. Načelnik je upoznao prisutne sa posljedicama od prirodne nesreće koje su ovaj grad zadesile prošle godine, prestavivši prisutnima Plan po kojem je tekla obnova ali da je još ostalo mnogo posla te da se nada da će uz podršku donatora koji su od prvog dana uz općinu Maglaj uspjeti radove privesti kraju.

Prisutnima se obratio i Predsjedavajući OV Marko Zelić koji je upoznao delegaciju sa radom Općinskog vijeća Maglaj te posebno izrazio zadovoljstvo što je Maglaj vodeća Općina u BiH koja ima zabilježen najmasovniji povratak, posebno na Novošeherskom kraju gdje je zabilježen veliki povratak Hrvata ali da je povratak Bošnjaka i Srba u nešto manjem broju. Na podučju MZ Bočinje, Bakotića, Krsnog polja zabilježen je povratak oko 500 Srba. Predsjedavajući je naglasio da je najveći problem povratnika zaposlenje i da je to pitanje koje se treba rješavati.

Delegacija je posjetila i Prvu osnovnu školu u Maglaju gdje ih je primio menadžment škole.