• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  24.06.2015

Most Natronka - početak izgradnje

Shodno Protokolu o saradnji, kojim su definisani odnosi i obezbijeđena sredstva za finansiranje i provedbu „Projekta CESTA“, 23.06.2015. godine su, u prostorijama CRS-a, predstavnik Catholic Relief Services (CRS) za BiH, Marc D'Silva, direktor Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federacije BiH Jasmin Jaganjac, i Načelnik Općine Maglaj, Mehmed Mustabašić, potpisali ugovor o izgradnji mosta „Natronka“ u općini Maglaj.
Ukupna vrijednost projekta sanacije mosta iznosi 838.000 konvertibilnih maraka, a sredstva su obezbijedili, USAID - Američka agencija za međunarodni razvoj u iznosu od 470.000 konvertibilnih maraka, Federalni fond za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH u iznosu od 280.000 konvertibilnih maraka i Općina Maglaj u iznosu od 88.000 konvertibilnih maraka.
CRS je takođe potpisao i ugovor sa Vladom Zeničko-dobojskog kantona o nadzoru radova na izgradnji mosta, čija vrijednost iznos 18.000 konvertibilnih maraka.
Cijeneći činjenicu da se preko mosta „Natronka“ odvija pješački saobraćaj, što je od posebnog interesa za stanovništvo naselja Omerdino polje, Ulišnjak, Liješnica, kao i svih građana općine Maglaj te posebno radnike fabrike „Natron-Hayat“ i privrednih subjekata poslovne zone Liješnica, CRS, kao implementator USAID-ovog projekta „Obnovom infrastrukture do ekonomskog jačanja zajednica u BiH“ (CESTA) na inicijativu Općine Maglaj, prepoznao važnost izgradnje novog mosta.
CESTA je jednogodišnji projekt u vrijednosti od 4 miliona dolara koji implementira Catholic Relief Services Bosne i Hercegovine, čiji je cilj pomoći domaćinstvima pogođenima poplavama u Maglaju, Doboju, Doboju Jugu, Šamcu i Domaljevcu-Šamcu da ponovo izgrade svoje živote i zajednice. U svakoj od pet navedenih općina u okviru CESTE se provodi po nekoliko projekata obnove oštećene komunalne infrastrukture koje donator i implementator projekta, u uskoj saradnji sa gradskom/općinskom upravom identificiraju kao ključne za normalizaciju života u tim općinama i omogućavanje ekonomske stabilnosti, kao i projekti manjeg obima u kojima učestvuju i same lokalne zajednice.

Video prezentaciju budućeg mosta možete pogledati ovdje VIDEO PREZENTACIJA