• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  17.06.2015

Džonatan Mur u posjeti Maglaju

Šef misije OCSE-a, ambasador Džonatan Mur posjetio je općinu Maglaj i razgovarao sa Predsjedavajućim OV Markom Zelićem, Općinskim načelnikom i saradnicima.



Ovo je bila prilika da općinske vlasti upoznaju gospodina Mura kako teče povratak na Maglajski kraj.Općinski načelnik je naglasio da je mnogo ljudi u proteklom ratu izgubilo svoje domove, ali da je ipak Maglaj druga po veličini općina u BiH koja ima zabilježenu veliku stopu povratka.

Gospodin Mur je iskoristio ovu posjetu da obiđe povratničke Mjesne zajednice Bočinju i Krsno Polje gdje trenutno živi blizu 500 povratnika. Razgovarao je i sa pravoslavnim sveštenikom Vladimirom Kukićem te predstavnicima ove dvije Mjesne zajednice Borom Jevtićem i Milenkom Petrovićem.



Jevtić i Petrović su upoznali gospodina Mura kako žive povratnici u ovim Mjesnim zajednicima, te naglasili da je trenutno najveći problem mještana sa ovih krajeva zaposlenje. Oni su u znak zahvale ambasadoru poklonili tradicionalni instrument sa ovih krajeva-šargiju koju je izradio jedan od mještana.

Ambasado Mur je obišao i obnovljene prostorije Osnovne škole i Dječijeg vrtića koje su pretrpljele velike štete u prošlogodišnji poplavama.