• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  20.05.2015

Mještani zaseoka Alići iz MZ Kosova na sastanku sa Općinskim načelnikom

Nakon što su dva dana protestvovali pored magistralnog puta M-17 kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog nerješenih stambenih pitanja, mještani zaseoka Alići iz MZ Kosova njih petnestak danas su održali sastanak sa Općinskim načelnikom.

Proslo je godinu dana od prirodne nesreće klizišta i poplava, u MZ Kosova sedamnaest mještana ostalo je bez krova nad glavom, a samo su tri porodice riješile svoja stambena pitanja dok njih 14 još čeka rješenje istih.

Na sastanak sa Općinskim načelnikom iznijeli su svoje zahtjeve te traže da se odmah pristupi pronalaženju novčanih sredstava za kupovinu placeva. Napominju da je ovim iznosom obuhvaćena kupovina placeva i gradnja objekata, te da bi raspodjela novca između 14 porodica tekla po principu da se uobziri nivo štete i broj članova porodice. Jedan od zahtjeva je i sufinansiranje za kupovinu placeva.

Općinski načelnik je na sastanku i sam napomenuo da snosi dio krivice što poslije godinu dana nisu riješeni problemi, jer su se istovremeno rješavali mnogi problemi: poplavljene kuće i stanovi, pomoć poplavljenim privrednim subjektima, obnova javnih ustanova i preduzeća, obnova infrastrukture i dr. Kako kaže načelnik gotovo sve kuće koje su poplavljene su obnovljene, kao i sve javne institucije a da su klizišta ostala zadnja jer su i donatori rješavali probleme od lakšeg ka težem. Obećao je da će zahtjeve mještana Alići proslijediti svim nivoima vlasti, Federalnom fondu, donatorima i svima onima koji bi mogli pomoći da se ovaj problem što prije riješi.