• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  23.04.2015

U Maglaju obilježen Dan planete Zemlje

U povodu obilježavanja Dana planete zemlje 22.aprila, u Maglaju je sprovedena akcija čišćenja grada koju je pokrenula Američka ambasada u BiH na čelu sa ambasadoricom NJ.E Maureen Elizabeth Cormack.



Ova akcija pored Maglaja organizovana je i u Doboju i Doboj Jugu.

U akciji čišćenja učestvovalo oko 200 volontera; uposlenici KJD Maglaj, organa uprave, Civilne zaštite, vatrogasci, učenici maglajskih osnovnih i srednjih škola, članovi nevladinih organizacija i sportskih kolektiva, čistilo je desetak lokacija u gradu. Pridružili su im se i pripadnici Šeste pješadijske brigade Oružanih snaga BiH i uposlenici američke ambasade.



Ambasadorica Cormack obišla je sve tri općine, a u Maglaju je zajedno sa Općinskim načelnikom obišla nekoliko lokacija i sama se pridružila akciji čišćenja.
Ova akcija prvobitno je trebala da se odnosi na uređene i čišćenje korita rijeke Bosne i Usore ali je iz bezbjednosnih razloga otkazana.



Dan planete Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tokom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru na kojoj je učestvovao veliki broj predstavnika vlada i nevladinih organizacija usklađen dalekosežni program za promociju održivog razvoja.
Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine Opća skupština Ujedi­njenih naroda je 22. april proglasila međunarodnim Danom planete Zemlje.