• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  16.04.2015

CESTA Maglaj-Donji Bradici – početak radova na sanaciji klizišta

Petak, 17. aprila 2015. u 10.00
Maglaj

09:45 Okupljanje ispred Općine Maglaj
09:45 – 10:00 Odlazak na teren, klizište Donji Bradići
Raspored događaja:
10:00 – 10:05 Jasmin Jaganjac, Federalni fond za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federacije BiH
10:05 – 10:10 Thomas Rojas, v.d. direktora misije USAID u BiH
10:10 – 10:15 Miralem Galijasevic, premijer Zeničko-dobojskog kantona
10:15 – 10:20 Mehmed Mustabašić, Načelnik Općine Maglaj
10:20 – 10:30 Izjave za medije
Početak radova na sanaciji klizišta u Maglaju

Radovi na sanaciji klizišta na putu Liješnica – Fojnica – Donji Bradići u općini Maglaj zvanično će započeti u petak, 17. 04. 2015. u 10.00 sati na klizištu Donji Bradići. Projekat sanacije finansiraju Federalni fond za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federacije BiH i Američka agencija za međunarodni razvoj USAID kroz projekat obnove infrastrukture CESTA (obnovom infrastrukture do ekonomskog jačanja zajednica u BiH).

Projekat se sastoji od sanacije sedam mikrolokaliteta na lokacijama Sedra i Donji Bradići. Ukupna vrijednost projekta je oko 870 000 KM.

Svečanom početku radova prisustvovat će direktor Federalnog fonda Jasmin Jaganjac, v. d. direktora misije USAID-a Thomas Rojas, premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević, načelnik Općine Maglaj Mehmed Mustabašić, te predstavnici Catholic Relief Services (CRS), koji implementira projekat CESTA. Nakon zvaničnog početka radova finansijeri projekta i Općina Maglaj potpisat će ugovor sa izvođačem radova u prostorijama Općine Maglaj.

CESTA je jednogodišnji projekt u vrijednosti od 4 miliona dolara koji implementira Catholic Relief Services Bosne i Hercegovine, čiji je cilj pomoći domaćinstvima pogođenima poplavama u Maglaju, Doboju, Doboju Jugu, Šamcu i Domaljevcu-Šamcu da ponovo izgrade svoje živote i zajednice. U svakoj od pet navedenih općina u okviru CESTE se provodi po nekoliko projekata obnove oštećene komunalne infrastrukture koje donator i implementator projekta, u uskoj saradnji sa gradskom/općinskom upravom identificiraju kao ključne za normalizaciju života u tim općinama i omogućavanje ekonomske stabilnosti, kao i projekti manjeg obima u kojima učestvuju i same lokalne zajednice.