• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  26.03.2015

Općina Altieylul i Općina Maglaj su postali bratski gradovi

Potpisan je protokol o bratskim gradovima između Turske općine Altieylul i Bosansko Hercegovacke općine Maglaj.

ALTIEYLUL I MAGLAJ SU POSTALI BRATSKI GRADOVI



Načelnik općine Altieylul Zekai Kafaoglu: „ Bosna I Hercegovina je nama ostala kao miraz iz Osmanskog carstva. Nije moguće ne sjetiti se Osmanskog vremena šetajući općinom Maglaj“. Načelnik općine Maglaj Mehmed Mustabašić: „Prezadovoljan sam činjenicom da smo se ujedinili. Ovo je na neki način praznik za općinu Maglaj“.




``NIJE MOGUĆE NE RAZNJEŽITI SE U BOSNI I HERCEGOVINI``

Ceremonija potpisivanja protokola je održana u hotelu Basri na kojoj su prisustvovali načelnik općine Zekai Kafaoğlu, načelnik općine Maglaj Mehmed Mustabašić, predsjedavajući Općinskog vijeća Marko Zelić, zamjenik predstjedavajućeg Općinskog vijeća Faruk Hidić i potpredsjednici općine Altıeylül Mesut Eray, Zeki Çabuk i predstavnici općinskog vijeća općine Altieylul kao i osobe koje su dale podršku izradi protokola o bratskim gradovima iz vakufa BİGMEV.



Tokom potpisivanja protokola načelnik općine Altiezlul Zekai Kafaoglu je rekao: „ Na ovakav istorijski i značajan dan smo zajedno. Sa jednom multietničkom državom, sa jednim bratskim gradom Maglajem potpisujemo protokol i zbog toga sam presretan. Bosna i Hercegovina je za Tursku veoma značajna. I prije sam bio u posjeti BiH i šetao sam njenim gradovima, vrijedna je to država za posjetiti. Ima dosta istorijskih detalja koji su očuvani. TIKA je obnovila one istorijske građevine koje su srušene u ratu. Stvarno nije moguce ne raznježiti se kada šetate bosanskim gradovima. Rat se nije desio prije 100 godina to se desilo prije 20 godina kada su ljudi koji su do tada živjeli skupa ujutru ustali i poceli da ubijaju svoje komšije sa kojima su do tada živjeli zajedno. U tadašnjim uslovima su govorili da će sa Bosnom završiti za 6 mjeseci ali sa jednim jakim otporom Bošnjaka i svih patriota BiH u tome nisu uspjeli ni nakon 3 godine. I mogu samo zahvaliti UN-u koji je natjerao Bosance i Hercegovce da potpišu primjerje mada sve teritorije koje su Srbi osvojili Bosanci i Hercegovci nisu vratili pod svoju kontrolu. Isto se desilo Turcima u slučaju Kipra“.



``BOSNA I HERCEGOVINA JE NAMA MIRAZ OSTAVLJEN OD STRANE OSMANSKOG CARSTVA``

Nacelnik općine Altieylul kaže da ga lično dvije stvari jako ražaloste kad se sjeti BiH: „ 2003 godine gosp. Alija Izetbegović pada na postelju. Taj dan premijer Turske Recep Tayip Erdogan se vraća iz Engleske za Tursku ali kako saznaje vijest o Aliji Izetbegoviću mijenja rutu te slijeće prvo u Sarajevo da posjeti gosp.Aliju Izetbegovića. Taj dan gosp. Izetbegović govori premijeru Turske Erdoganu ``Bosna i Hercegovina je vaša kćerka``. Nakon ovih rijeci Turska pridaje mnogo pažnje stanju u Bosni i Hercegovini. Vlast u BiH je veoma komplikovana. S vremena na vrijeme postoje političke obstrukcije u BiH. Kada god su izbori u Turskoj i kada god premijer Erdogan spomene Bosnu i Hercegovinu, u svom govoru, to utiče na BiH političare. Bosna i Hercegovina je nama miraz iz Osmanskog carstva. Grad Maglaj ima populaciju 25 000 ljudi. U fabrici Natron-Hayat čiji je vlasnik turski Kastamonu Entegre radi 1000 ljudi. U Maglaj trebamo povesti predstavnike gradskog vijeća naše općine Altieylul kao i naše ucenike. Veliki su trag ostavili naši mimari *građevinari` na Bosnu i Hercegovinu. I to svi treba da vidimo.




``OVO JE JEDAN PRAZNIK ZA GRAD MAGLAJ``

Načelnik opcine Maglaj Mustabašić je rekao sljedeće: „ Drago mi je sto sam danas ovdje. Nema veće obaveze i radosti od obavljanja dužnosti načelnika općine Maglaja. Drago mi je zbog činjenice da nam pridajete ovoliko važnosti. Dirnut sam činjenicom i paznjem koju nam poklanjate. Jako smo polaskani činjenicom da je Altieylul općina naša bratska općina i mi želimo da budemo prozor i vrata Turskog ulaska u Evropsku uniju. Općina Maglaj je mala općina i ona se nalazi u srcu Bosne i Hercegovine. Agresori za vrijeme rata nisu uspjeli da zauzmu naš grad, Maglaj je bio i ostao grad heroj. Naša općina je općina tradicije, pjesama, zelenila i cvijeća. Općina Maglaj je općina papira i zbog postojanja Kastamonu Entegre firme koja je kupila Natron-Hayat, fabriku celuloze i papira, mi izvozimo papir na 5 kontinenata i samim tim utičemo na ekonomsku stabilnost naše države. U ratu je ekonomije gotovo uništena, ali smo sa kompanijom Kastamonu Entegre iz turske uspjeli opet da je dignemo Natron Hayat na noge. Danas su tu pored Natron Hayata uspješne i kompanije HM promet, Exel Excemblle, Bontex, Art-Iron, trgovački centri, gradjevinke firme i dr. Godine 2014, u maju, nam se desila prirodna katastrofa poplave i klizišta. Poplavljeno je preko 1500 stanova i kuća, 287 privrednih subjekata. Potpuno je uništeno u klizištima i poplavama preko 100 kuća, oštećena je i saobraćajna infrastruktura, putevi, mostovi, kanalizacija, sve četiri škole, Dom zdravlja, Dječiji vrtić, Dom kulture, sportska dvorana, Centar za socijalni rad, zgrada Općine, Komunalno javno društvo, dakle sve javne ustanove u gradu kao i najveći gigant Natron Hayat gdje se šteta procjenjuje na cca 60,000.000 KM. Procjenjene štete su oko cca 166,000.000 KM i bez pomoći svih nivoa vlasti, kao i međunarodnih donatora nama bi trebalo 30 godina da sve ovo obnovimo ( budžet općine Maglaj je 6,000.000 KM). Načelnik općine Altieylul je bio u posjeti Maglaju nakon poplave i nakon onoga sto je vidio u Maglaju je odlučio da Maglaj postane bratski grad općine Altieylul. Općina Altieylul je uznapredovala u polju poljuprivrede i stočarstva i općini Maglaj može pomoći na ovom polju. Naravno tu su i mnoge druge stvari, pomoć u privrednom razvoju i saradnja na svim poljima kultura, sport, obrazovanje i dr. Ovo je svojevrstan praznik za općinu Maglaj. Ovim putem želim da se zahvalim Turskoj Republici, Općini Balikesir i Općini Altieylul na svemu sto su uradili za općinu Maglaj“.