• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  25.03.2015

Javni poziv za učešće u sanaciji i obnovi komercijalne poljoprivredne proizvodnje kroz EU Program za oporavak od poplava

EU Program za oporavak od poplava će kroz programsku komponentu Ekonomski oporavak dodijeliti bespovratnu pomoć fizičkim osobama koja su pretrpila materijalnu štetu od poplava u maju 2014. godine sa ciljem oporavka njihove ekonomske situacije u odabranim jedinicama lokalne samouprave (Maglaj, Odžak, Domaljevac-Šamac, Orašje, Tuzla, Sanski Most, Živinice, Zenica, Srebrenik, Lukavac, Žepče, Bijeljina, Šamac, Doboj, Prijedor, Banja Luka, Modriča, Laktaši, Srbac, Šekovići, Vukosavlje, Čelinac, Brčko).

Svaki korisnik će dobiti sljedeći paket za pokretanje poljoprivredne proizvodnje:

1. Plastenik od 200m2 sa sistemom za navodnjavanje, sadni materijal za proizvodnju povrća u plasteniku, te paket prihrane i zaštite.

2. Paket za proizvodnju jagodičastog voća (jagoda-industrijska i/ili konzumna) na 0,1ha što uključuje sadni materija, prihranu i zaštitu, sistem za navodnjavanje i foliju za proizvodnju.

3. Paket za proizvodnju povrća (kornišon i/ili paprika zavisno od područja) na 0,1ha što uključuje sadni materijal, paket prihrane i zaštite, sisteme za navodnjavanje i foliju za proizvodnju paprike.

Od podnosioca/podnositeljice se očekuje da osigura između 2,500 m2 i 3,000 m2 zemljišta na kojem će se pokrenuti ova proizvodnja, zatim stabilan izvor vode, pripremu zemljišta za sadnju, te da se pridržavaju stručnih uputa i ugovornih odredbi. U slučaju proizvodnje kornišona, podnosilac/podnositeljica će biti dužan/a da osigura stubove i mrežu/žicu.

Tokom čitavog procesa i trajanja Projekta biće obezbijeđena stručna i tehnička pomoć i edukacija podnosioca/podnositeljice u skladu sa dobrim poljoprivrednim praksama.

Odabrani podnosilac/podnositeljica će potpisati ugovor sa UNDP-om gdje će biti definisana prava i obaveze po pitanju bespovratne pomoći.

Pravo učešća imaju sva fizička lica koja ispunjavaju opšte i dodatne kriterije i koja su spremna da obezbijede gore tražene stavke.

Fizička lica koja ispunjavaju uslove se pozivaju da dostave prijave, uključujući i svu potrebnu prateću dokumentaciju, najkasnije do 06.04.2015. godine do 15:00 sati. Sve prijave slati na registry.ba@undp.org ili direktno u jedan od UNDP ureda:

a. Sarajevo: Zmaja od Bosne bb (UN House)
b. Doboj: Cara Dušana bb
c. Banja Luka: Trg Republike Srpske 1/C1
d. Tuzla: Mije Keroševića 20 (zgrada RTV Tuzla)
e. Brčko: Bulevar Mira 1 (zgrada vlade Brčko Distrikta)

Prijave koje se dostavljaju direktno moraju biti predane u zatvorenoj koverti naslovljene na „EU Program za oporavak od poplava – javni poziv za komercijalne poljoprivredne proizvođače“.

Za sve dodatne informacije i pojašnjenja tokom perioda podnošenja prijava, podnosioci zahtjeva mogu direktno uputiti pitanja, upite i zahtjeve u pisanoj formi, na broj faksa +387 33 552 330 ili e-mail registry.ba@undp.org.

Smjernice za podnošenje prijave i prijavni obrazac