• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  26.02.2015

Poziv za medije - Javno govorenje ''Moja priča''

Catholic Relief Services (CRS) u suradnji sa Općinom Maglaj u okviru projekta PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) Međunarodne agencije za međunarodni razvoj (USAID) organizira Javno govorenje ''Moja priča'' u utorak, 03.03. 2015. u 11.30h, u sali Općinskog vijeća Maglaj.

“Moja priča: Izaberimo mir zajedno” je razgovor o sukobima 1992. - 1995. u BiH iz drugog ugla i sa drugačijom perspektivom. Tijekom sat i pol vremena tri osobe članovi/ce udruženja/udruga logoraša, nestalih i nasilno odvedenih, poginulih, te oboljeli od PTSP-a (direktne žrtve rata), neovisno o etničkoj i religijskoj pripadnosti, javno govore o svojim osobnim iskustvima doživljenim u ratu i razgovaraju sa učesnicima/ama o svojim nekadašnjim i današnjim pogledima na rat, život i mir.
U cilju poticanja šire kulture pomirenja, pozvali smo sudionike/ce koji su uspješno završili treninge komunikacije, traume i opraštanja da kroz javne govore, koje smo simbolično nazvali Moja priča: Izaberimo mir zajedno, govore o svojim iskustvima i vrijednosti pomirenja. Moja priča: Izaberimo mir zajedno je aktivnost koja se predstavlja širom Bosne i Hercegovine i upućena je različitoj publici. Govornici/e i događaji o kojima će govoriti nisu osmišljeni kako bi generalizirali javni dijalog, pozvani su dijeliti osobna iskustva kako bi slušaoci i slušateljke imali priliku biti inspirirani vlastitim primjerom i razumjeti važnost pomirenja.

Sudionice i sudionici govore na tri zvanična jezika u BiH. Jezik kojim govore je i bosanski i hrvatski i srpski, ali to je nadasve jezik NADE. Jezik POVJERENJA. Jezik SNAGE i SUOSJEĆANJA. To je jezik SRCA, jezik DUŠE. Ovo je glas ljudi koji su prošli stradanja, ali koji u sebi nose poruke istine i mira, poruke novim generacijama koje dolaze. Ovo je glas MIRA.

Ovom prilikom Vas pozivamo da prisustvujete ovom događaju kako bismo zajedno širili kulturu mira i razumijevanja!

Svrha projekta PRO-Budućnost je da se ponovo izgradi povjerenje i pouzdanost među građanima svih nacija. Premisa projekta PRO-Budućnost je da ako građani BiH, podržani od strane ključnih uticajnih aktera, vjeruju jedni drugima i zajedno prevazilaze društvene podjele, onda će konstruktivno zagovarati promjene koje će zauzvrat voditi ka dobrobiti društva, te ekonomskom i socijalnom prosperitetu.


Poziv za medije možete preuzeti ovdje>> Download