• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  19.02.2015

Na maglajskom području pet porodica dobilo nove kuće

Mnogima je u ovoj zemlji san imati vlastiti krov nad glavom. Taj san dosanjalo je pet porodica sa područja maglajske općine kojima su u okviru projekta ”Podrška trajnim rješenjima revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma” izgrađene nove kuće, od temelja do krova.

Izgradnja kuća povjerena je radnicima banovićke firme “Inter-ext”, a obezbjedjene su i sa priključcima na struju i vodu. Ukupna vrijednost ulaganja je blizu 170 hiljada KM. U naselju Misurići, pored stare, trošne kućice, za porodicu Rifata Mehića, izgrađena je nova, lijepa kuća sa dvije sobe, kuhinjom i kupatilom. Za Rifata, kao i za suprugu Vasviju i djecu Admira, Bajru i Ramizu, sreći nije bilo kraja.



“Tokom rata bio sam u Tešnju, a vratio sam se 1996. godine. Nikada nisam imao svoju kuću, a sa porodicom sam živio u šeperuši staroj 40-tak godina. Hvala svima koji su nam pomogli, ovo je za mene najsretniji dan u životu”, priča sretni Rifat Mehić te dodaje da ima obećanja da bi porodica mogla dobiti i kravu. I za porodicu Zinete Jahić izgrađena je nova kuća. Radost i za nju i djecu Mevlu, Elvedina i Adelu. “Puno hvala svima, nikada do sada nisam imala nešto svoje”, dodala je Zineta Jahić.



Nove kuće dobiće još pet porodica

Općina Maglaj jedna je od 10 općina u BiH u kojima se realizuje ovaj projekta. Kako je u Maglaju rekla Maja Hajdar, viši terenski pomoćnik pri UNHCR-u, iako se sa realizacijom projekta kasnilo zbog majskih poplava, sada sve teče utvrđenom dinamikom. “Ovaj projekat obuhvata najugroženije kategorije povratnika i raseljenih lica, koji su do sada bili na margini dešavanja, porodice su u stanju socijalne potrebe, a ima i teško bolesnih. Do sada su živjeli u vrlo teškim uslovima”, dodala je Azema Avdušinović, program menadžer Hilfswerk Austra International. U okviru ovog projekta novi dom dobiće i Hatidža Kujrić iz Liješnice, Jela Križanac iz Pira, Hasan Musić iz Kopica, Mato Batarilo iz Mladoševice i Islam Kurjaković iz Novog Šehera, a vrijednost radova procjenjuje se na 125 hiljada KM.

Vrijednost cijelog projekta 8,1 milion eura

Inače, ukupna vrijednost projekta ”Podrška trajnim rješenjima revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma” je 8,1 milion eura, od čega je sedam miliona finansirala EU putem IPA 2012. Preostala sredstva od 1,1 milion eura osigurao je UNHCR. Projekt provodi UNHCR u saradnji s partnerskim organizacijama.

N.Br. maglaj.net