• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  13.02.2015

Potpisan sporazum o sanaciji klizišta i puta prema Donjim Bradićima

Mark (Marc) D’Silva, predstavnik CRS-a za BiH, Jasmin Jaganjac, direktor Federalnog fonad za pomoć nastradalim područjima, Munib Husejnagić, premijer ZDK i Mehmed Mustabašić, načelnik općine potpisali su sporazum o sanaciji klizišta i dijelova putne saobraćajnice koja od Fojnice vodi do Donjih Bradića.


Da podsjetimo, u maju 2014.godine veliko klizište aktiviralo se na području Donjih Bradići u kojima živi oko 350 stanovnika. Većina stavnika morala je napustiti svoje domove, a totalno je uništeno 17 kuća. Put koji vodi do ovog naselja toliko je oštećen da je njime gotvo onemogućen saobraćaj. Sanacija klizišta i dijelova puta izvodi se u okviru projekta CESTA koji finansira USAID, a implemetira CRS. Ukupna vrijednost ovog projekta je 950 hiljada KM, 365 hiljada je osigurao CRS putem USAID-a, a ostatak Federalni fond za pomoć nastradalim područjima, Vlada ZDK i općina Maglaj.

Još u julu prošle godine bilo nam je jasno da se ovaj put mora sanirati, međutim nakon poplava u augustu i ponovnog aktiviranja klizišta vidjeli smo da će to biti kompleksan projekat, ali uspjeli smo učini da on bude većeg obima i da se problem riješi u saradnji sa Federalnim fondom“, izjavio je nakon potpisivanja sporazuma Mark D’Silva, predstavnik CRS za BiH.

“Nama je želja bila da jedan od gradova koji je najviše stradao vidi svjetlo iz tunela, a to dugujemo ovim ljudima i ovoj zajednici“, naglasio je Jasmin Jaganjac, direktor Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima.

“U okviru ovog projekta riješit ćemo i klizište Sedra, bez obzira što je ovo jako skup i komplikovan projekat. Općina Maglaj u ovom projektu učestvuje sa projektnom dokumentacijom i rješenjem imovinskih odnosa”, rekao je načelnik općine Mehmed mMustabašić.

U okviru projekta CESTA u Maglaju, pored projekta o kojem je potpisan sporazum, trenutno se izvodi rekonstrukcija dvije vodovodne mreže – u gradu i na području Bijele Ploče, a planirana je i izgradnja armirano-betonskog mosta kod “Natron Hayata”. Raniji, žičani viseći most, uništen je tokom majskih poplava, a novi će takođe biti namjenjen isključivo za pješake, ali u slučaju potrebe i za laki saobraćaj. Vrijednost ovog projekta je 700 hiljada KM, od kojih 420 osigurava CRS putem USAID-a, a ostak Federalni fond. Uskoro se takođe može očekivati potpisivanje sporazuma o realizaciji te početak radova.

N.Br. maglaj.net