• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  06.09.2014

Exelencije Hoyt Yee, Nicholas Hill i David Barth posjetili Maglaj

U subotu, 6. septembra 2014. godine općinu Maglaj je posjetila visoka delegacija koju je predvodio Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Evropu i Euroaziju Hoyt Yee, otpravnik poslova Ambasade SAD-a u BiH Nicholas Hill i direktor USAID-a u BiH David Barth.
Tokom boravka, u pratnji Općinskog načelnika Mehmeda Mustabašića, gosti su posjetili novu fabrika "HM promet" gdje su razgovarali sa vlasnikom kompanije Muhamedom Hrnjićem čija je kompanija podržana u okviru USAID projekta Gold. Gospodin Hoyt Yee je prilikom posjete kompaniji "HM promet" razgovarao sa primljenim radnicama koje su mu se ovom prilikom zahvalile kao i Američkoj ambasadi u BiH i USAID-u.
Gospodin Hoyt se tokom boravka upoznao i sa aktivnostima na području općine Maglaj, projekta FARMA, a Meriha Manojlović, vođa projekta, je naglasila primarni cilj projekta, razvoj poljoprivrede u BiH, a naročito u poplavljenim općinama gdje su poljoprivrednici pretrpjeli ogromne štete.
U nastavku posjete visoki gosti su posjetili Hatipašu Bilić, 84-godišnjoj starici čija je kuća stradala u poplavama. U prvim danima nakon poplava, volonteri USAID-a i radna orgzacija civilnog društva koju podržava USAID pomogli su u čišćenju blata i mulja te obnovu njene kuće.
Visoka delegacija je takođe posjetila i frizerski salona Edine Ustalić, korisnice USAID-ovog "Micro granta" za pomoć područjima stradalim u poplavama.
U završnom dijelu posjete, ekselencije Hoyt Yee, Nicholas Hill i David Barth i saradnici zajedno sa Općinskim načelnikom, Mehmedom Mustabašićem su u okviru ceremonije početka radova Sanacije i rekonstrukcije dijela gradskog vodovodnog sistema, položili kamen temeljac i svečano označili početak realizacije projekta. Inače projekat se realizira u okviru projekta CESTA, finansiranog od USAID-a a implementiranog od strane CRS-a. Visoka delegacije CRS-a, predvođena g-dinom Marc D,Silvom je predstavila ciljeve i značaj realizacije projekta CESTA u obnovi i oporavku ugroženih područja.















Foto: I. Šebalj