• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  28.02.2014

U povodu 1. marta - Dana nezavisnosti BiH, delegacija Općine Maglaj položila cvijeće na Centralno spomen obiljležje

U povodu 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Heregovine, delegacija Općine Maglaj, zajedno sa udruženjima boračkih populacija proisteklih iz Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995., položila je cvijeće na Centralnom spomen obilježju u Parku ljiljana te na Trgu Alije Izetbegovića u spomen na prvog predsjednika Bosne i Hercegovine.






Ovo je bila prilika da se podsjeti na dane stradavanja države BiH i 1. marta 1992. godine. Tada je preko 2 miliona stanovnika ove države na referendumsko pitanje „Jeste li za suverenu i nezavisnu BiH, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?“, odgovorilo sa DA.
Nažalost, nakon ove odluke krenula je agresija na BiH koja je rezultirala desetinama hiljada mrtvih, hiljadama invalida, stotinama uništenih gradova i sela, neviđenim progonom stanovništva.
Građani Maglaja i BiH znaju dobro ove činjenice i ogromna cijena koja je plaćena za nezavisnu BiH će biti opomena i podstrek da čuvamo tekovine i izgrađujemo BiH, ali i našu lijepu lokalnu zajednicu.