• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  22.10.2011

Magistar umjetnosti EmAlibašić i ove godine na prestižnoj izložbi “ArtPrize” ALIBAŠIĆ: BOSNU I BOŠNJAKE OVJEKOVJEČITI KROZ UMJETNIČKU PRIZMU

Treću godinu zaredom mr Emir Alibašić predstavlja Bošnjake u SAD na izložbi “ArtPrize” svojom umjetničkim slikama koje su motivirane ratom i agresijom na BiH, koji je preživio kao dječak u okruženom Maglaju, nakon što mu je zapaljena porodična kuća okupacijom Ševarlija pored Doboja, rodnog mjesta mladog umjetnika. Ove godine izlaže slike pod nazivom “Sve je tiho na Balkanu”. Dio kolekcije je čitavo ljeto ukrašavao prostorije gradonačelnika grada Grand Rapidsa, koji svake godine u svome uredu rotira izložbe najuspješnijih umjetnika iz Michigana.

Sama činjenica da su slike Emira Alibašića izabrane i prezentirane u prestižnom dijelu Gradskog muzeja prošle godine, te u DeVos Centru ove godine, dovoljno govore o vrijednosti radova ovog mladog slikara. Emir je prošle godine izabran za 50 najboljih umjetnika među 1712 umjetnika iz Amerike i svijeta. Emir svojim slikama u ciklusu pod nazivom “Nigdje nema doma kao svoga” (No Home Like Your Own), na svojstven način obilježava svoja sjećanja o ratu, napadu na BiH, opkloljenim gradovima od strane agresora, te na suvremen način oslikava i ostavlja trag o ratu u BiH.



Ovaj mladi umjetnik na najbolji način prezentira Bosnu i Hercegovinu i svoj nacionalni korpus, i to na veoma važnim mjestima u vremenu koje je veoma važno za Bošnjake kako u dijaspori tako i u domovini. Slike kojima se otima od zaborava bacanje iz aviona paketa hrane okruženim bosanskim mjestima, napadi na veoma važnu transverzalu Doboj – Tešanj - Maglaj, porušenim objektima u mjestima kao što su Maglaj, sela oko Doboja, su vrijedne ne samo sa umjetničke nego i sa historijske razine. Slike su zaista impozantne sa izuzetnim efektima neba koje daje dojam slobode ili želje sa slobodom na zaista sićušnom komadu zemlje koje se nalazi pod okruženjem. Čitava kolekcija slika zbog svoje izuzetne vrijednosti je zapala za oko vlasniku jedne od najvećih logističkih firmi u SAD koji želi slike da postavi u svojem novoizgrađenom centru.
Emira smo upitali o budućim planovima i radu i on nam je skromno odgovorio, da mu je “I dalje u cilju da kroz svoje slike i svoja sjećanja, predstavlja historijske činjenice o Bosni i Bošnjacima, i da ih na jedan umjetnički, moderan način adaptira na platnu i ovjekovječi kroz umjetničku prizmu”.



Za više informacija o Emirovoj trenutno izložbi posjetite ArtPrize.org i o Emirovim slikama EmirsArt.com.

(www.bosanjaci.net)