• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  07.02.2014

Saopštenje za javnost

Maglaj, 7.2.2014.godine

U povodu aktuelnih demonstracija koje se održavaju u Bosni i Hercegovini ali i mirnih demonstracija koje su održane u Maglaju dana 07.02.2014. godine u 13,00 sati, na inicijativu Općinskog načelnika održan je sastanak predsjednika svih političkih stranaka koje participiraju u radu Općinskog vijeća Maglaj kao i komandira Policijske stanice Maglaj.



Razmatrajući aktuelnu situaciju, svi prisutni su istakli da je temeljno pravo svakog građanina da iznese svoje nezadovoljstvo. Na jedan dostojanstven način, mirnim protestima i obraćanjima, to su ispred zgrade Općine Maglaj uradili i nezadovoljni građani Maglaja, a prije svega dajući podršku obespravljenim radnicima.
Izražavamo zadovoljstvo što tom prilikom nije došlo do uništavanja imovine i fizičkih napada i drugih oblika devastiranja koji su vidljivi, prije svega, na zgradama kantonalnih vlada.



U tom smislu, učesnici sastanka pozivaju sve građane općine Maglaj da u iznošenju i manifestaciji svojih zahtjeva ne nasjedaju na provokacije i rušilački nagon pojedinaca koji bi mogli dovesti do neželjenih posljedica.
Svi učesnici mirnih prosvjeda su pokazali da maglajlije imaju i hrabrosti da iznesu svoje nezadovoljstvo koje je posljedica postojanja velikog broja obespravljenih radnika, nezaposlenih i velikog broja socijalno ugroženih ljudi. Ali isto tako, maglajlije su pokazale da to mogu uraditi na jedan tolerantan, demokratski i civiliziran način primjeren evropskim standardima.
Pripadnici MUP-a Zeničko-dobojskog kantona i Policijske stanice Maglaj su profesionalno uradili posao na obezbjeđenju mirnih prosvjeda za što zaslužuju najviše ocjene.



U tom smislu svi učesnici sastanka još jednom izražavaju zadovoljstvo korektnim ponašanjem učesnika mirnih protesta podrške. Sigurno je da će odgovorni shvatiti upozorenje koje ovih dana šalju demonstranti širom Bosne i Hercegovine i koje niko odgovoran i ozbiljan na bilo kojem nivou vlasti nemože zanemariti.

PREDSJEDAVAJUĆI OV,
Marko Zelić

OPĆINSKI NAČELNIK,
Mehmed Mustabašić, prof.

PREDSJEDNIK OO SDA
Muhamed Osmić

PREDSTAVNIK OO SP
Mustafa Buljubašić

PREDSJEDNIK OO SDP
Nurudin Smajlagić

PREDSJEDNIK OO SBB
Muhamed Hrnjić

PREDSJEDNIK OO NSRZB
Sabahudin Hatičić

PREDSJEDNIK OO SBIH
Faruk Hidić

PREDSJEDNIK OO HDZ
Niko Lukić