• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  22.10.2011

Novi uspjesi firme "Bontex"

Na posljednjem EP u nogometu policajci Austrije I Švicarske nosili su košulje šivene u maglajskom Bontexu pa I Joakim Lev selektor njemačke reprezentacije. Bontex šije košulje I za Lufthansu, radnike u državnim službama Švicarske. Svi ti poslovi dobijeni su zahvaljujući izuzetnom kvalitetu I tačnošću isporuka.
Nove narudžbe za švicarski Wedermajer te njemačke firme Šmit I Hauber, ali bh brend Bellissima, znače siguran posao za 160 radnika. Mjesečna proizvodnja u Bontexu iznosi do 25.000 košulja u zavisnosti od modela. Vrijedni radnici I radnice ove firme izradjuju košulje koje dostižu cijenu od 50 do 500 švicarskih franaka. Ovoliko je naime koštala specijalna narudžba sa zlatovezom za jednog švicarskog muzičara. Osim linije serijske proizvodnje I dalje se šiju košulje po mjeri za naručioce iz zemalja zapadne Evrope.
Iz pogona Bontex-a do sada je izašlo nekoliko miliona muških I ženskih modnih košulja namjenjenih tržištu Švicarske I Njemačke. Nove narudžbe stižu iz njemačke firme Hauber. “Radi se o renomiranoj firmi, staroj više od 130 godina. Sa njima smo potpisali ugovor za narednu godinu a sada vršimo jednu isporuku od 5.000 košulja. Radi se o izuzetno finim ženskim košuljama izradjenim od pamuka I lana, a njihova izrada zahtjeva specijalne mašine i materijale ali I dobro obučene radnike”, priča Senaid Husić, vlasnik “Bontexa”.
Husić ima viziju razvoja Bontexa. Planovi su vrlo optimistični.
“Ja nemam brige za “Bontex”, I mogu da najavim da 1.novembra dolaze predstavnici firme ALBIRO koja ima u vlasništvu 20-tak poznatih marki u Njemačkoj I Austriji. Cilj nam je gradimo novu fabriku ili da podignemo još jedan sprat na postojeći objekat.



Ako se ispuni I polovina onoga što smo zamislili značiće će to 200 do 300 novih radnih mjesta”, dodao je Husić.