• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  06.12.2013

Informacije iz JU "Centar za socijalni rad" Maglaj

Pored redovnih poslova koje Javna ustanova “Centar za socijalni rad” obavlja, kao što su: izrada socijalnih anamneza po zahtjevima institucija, posredovanje prije pokretanja tužbe za razvod braka, povjera djece jednom od roditelja, izdržavanje djece, naknadni upis djece u matične knjige rođenih koje roditelji nisu zakonom predviđenom roku upisali, obavljanje razgovora sa maloljetnim delikventima, obavljanje razgovora sa bračnim parovima gdje se dešava nasilje u porodici, podjela humanitarne pomoći, posjeta domovima za punoljetna i maloljetna lica, priznavanje prava na novčanu naknadu civilnim invalidninama, priznavanje prava na naknadu plaće porodiljama koje se vode na evidenciji Biroa za zapošljavanje, priznavanje prava na jednokratnu novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta i priznavanje prava na pomoć u prehrani majkama dojiljama, u ovoj Ustanovi obavljaju i revizije.

Od 10.06.2013. godine ova Ustanova vrši reviziju prava korisnika stalne socijalne pomoći. Pošto je revizija pri kraju, broj korisnika je skoro na istom nivou kao i prije revizije.

U skladu sa Instrukcijom Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Ze-do kantona u ovoj Ustanovi, kao i svake godine, provodi se postupak revizije rješenja o priznavanju prava na dodatak na djecu, radi utvrđivanja novog činjeničnog stanja i donošenja novog rješenja o korištenju prava u skladu sa dokazima u spisu. Svi korisnici dodatka na djecu obavezni su donijeti dokaze o primanjima, uvjerenje o redovnom školovanju srednjoškolaca i studenata. U tom smislu ovaj Centar je Javnim pozivom pozvao korisnike da u roku od 15 dana dostave dokaze koji prvostepeni organ nije u mogućnosti pribaviti po službenoj dužnosti.