• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  29.02.2024

Obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

 

Obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine započelo je polaganjem cvijeća na: Trg Alije Izetbegovića, spomen-obilježje prvom šehidu Rifatu Abidoviću, šehidsko mezarje Podborik, spomen-obilježje civilnim žrtvama rata, spomenik Čakalovac i spomen-obilježja u Novom Šeheru, a centralni događaj bila je Svečana sjednica Općinskog vijeća Maglaj i Svečana akademija.

Na Svečanoj sjednici Općinskog vijeća o Danu nezavisnosti Bosne i Hercegovine govorila je Dženana Čakrama, učenica generacije Mješovite srednje škole Maglaj.

„Kao aktuelni učenik generacije i student, potvrđujem jačinu našeg obrazovnog sistema, koji je jak vjetar u leđa svima nama, u nadi za pozitivnim promjenama. Izuzetno je zadvoljstvo razmišljati o povratku u rodno mjesto nakon završenih studija i svoje znanje implementirati, ali i prenijeti mlađim generacijama. Naš imperativ je bolja Bosna i Hercegovina“, istakla je Dženana.

U prisustvu predstavnika Vlade Federacije BiH, kao i predstavnika Općinskog vijeća Maglaj, religijskih zajednica, javnih ustanova i preduzeća, boračkih organizacija, kulture i sporta obratili su se Aida Bašić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Maglaj i Mirsad Mahmutagić, Općinski načelnik Maglaj.

Aida Bašić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Maglaj, naglasila je da budućnost Bosne i Hercegovine nalazi se u integraciji, povezivanju, razumijevanju i zajedničkom nastojanju da generacijama koje dolaze, ostane stabilan okvir za napredak.

„Na svima nama je odgovornost da zajedno u duhu međusobnog uvažavanja i u skladu referendumskog pitanja, nastavimo graditi Bosnu i Hercegovinu kao demokratsku, naprednu i sigurnu državu, kroz jačanje institucija vlasti, privrednog i ekonomskog razvoja, te kroz promicanje vladavine prava i društvenog osjećaja za pravednost i solidarnost“, rekla je predsjedavajuća Općinskog vijeća Maglaj.

Mirsad Mahmutagić, Općinski načelnik Maglaj u svom obraćanju istakao je da ne postoji pitanje koje je ljudski, politički, moralno i egzistencijalno važnije od očuvanja BiH, njene nezavisnosti i pristupanja euroatlamtskim integracijama.

„Stranačku i lokalnu uskogrudnu politiku nikada nije bilo potrebnije potisnuti ustranu u korist državne politike. Neka odanost i privrženost Državi bude jača od ličnih sujeta. Ne šutimo pred nepravdom, ne pristajmo na podjele. Na provokacije ne odgovarajmo mržnjom jer ne mrzimo već ljubavlju i poštovanjem, izgradnjom škola, fakulteta, sportskih i kulturnih institucija, proizvodnih pogona, boljim uvjetima za mlade. To je najbolji odgovor politikama destrukcije i podjela“, rekao je Općinski načelnik Maglaj.

U muzičkom dijelu programa učestvovali su: mališani JU Dječiji vrtić „Maglaj“, hor Prve osnovne škole Maglaj i učenici Osnovne škole „Maglaj“.

Prije Svečane sjednice, delegacije su položile cvijeće na Centralno spomen-obilježje u Parku ljiljana, te na biste narodnih heroja Petra Dokića i Sulejmana Omerovića Cara i prvoborca Ibrišima Obralića.