• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  29.10.2013

Organizirano Še’ersko prelo i u Zagrebu

U subotu večer, 26. 10. 2013. god. u Zagrebu je organizirano i prvo Še’ersko prelo. U prepunoj dvorani svadbenog salona restorana”Ćurak” u Rugvici okupilo se preko 800 posjetitelja. Zaljubljenici izvornih običaja uživali su u šestosatnom kolažnom programu u kojem su se smjenjivali brojni izvođači izvornih pjesama. Uz poznate izvorne skupine: “Braća Kapular”, “Baščovani”, ”Bracini Bećari”, “Plehanski odjeci”, ”Zvuci rodnog kraja”, “Kumovi Šeerci” i dr. svakako da je najviše pozornosti privukao nastup HKUD”Gromovnik” iz Novog Šehera. U tri zasebna scenska nastupa, Gromovnici su izveli splet hrvatskih kola maglajsko-žepačkog kraja, muško i žensko pjevanje, pjevanje uz tepsiju te na vrlo komičan način prikazali kako se nekada uređivao lan.
Uz scenske nastupe, članovi Gromovnika su počastili i obradovali posjetitelje Še’erskog prela svojim domaćim gastro specijalitetima. Uz poznatu Še’ersku-svatovsku gorabiju, na stolu su se našli i brojni domaći suhomesnati i mliječni proizvodi, razne pite i poslastice isključivo s tradicionalnim receptima. Svakako, da su svoje stolove obogatili i raznim domaćim salatama, rakijama, likerima i sokovima.


Veselo raspoloženje u Gromovniku je prijalo i Gradonačelniku Zagreba


Ovom kulturno-zabavnom događaju nazočile su i brojne poznate zvanice. U degustaciji gastro ponude i veselom ambijentu, uživao je i prvi čovjek Zagreba, gosp. Milan Bandić. Ne krijući svoje zadovoljstvo, Gradonačelnik Zagreba se zahvalio organizatorima ovog prela i čestitim ljudima novošeherskog kraja koje je pozvao da i dalje njeguju svoju tradiciju i da čuvaju svoju Bosnu i Hercegovinu iz koje su i njegovi korijeni.



Uz već postojeću, dobru kulturnu suradnju, članovi HKUD”Gromovnik” su imali prigodu razgovarati s Milanom Bandićem i o drugim segmentima moguće buduće suradnje. Imajući u vidu veličinu Proračuna Grada Zagreba, ovi, dugogodišnji prijateljski odnosi s Bandićem bi mogli biti i daleko korisniji za naše prostore. Svojim dosadašnjim nastupima, srdačnim domaćinskim i iskrenim odnosom, Gromovnici su već, dobrim dijelom, pripravili put onima koji su zaduženi i za gospodarski razvoj naše općine.

Vrijedno je spomenuti da su glavni sponzori Še’erskog prela u Zagrebu bili : Obitelj Rakitić (CH) i Armani-Trade Žepče, a svoju pomoć u organizaciji su pružili i firme: Produkt-Šeer, BC Celex i “Škorpion”d.o.o.. Medijski promotori ovog druženja su bili Radio Posavina i Portal-radio Novi Šeher.

Marinko Kelavić, prof.