• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  06.09.2022

Održana press konferencija u sarajevskom hotelu "Bosnia"

 

U sarajevskom hotelu „Bosnia“ održana je press konferencija u susret 50. Studentskom ljetu Maglaj na kojoj su govorili načelnik općine Mirsad Mahmutagić, Eldina Mehinagić, predsjednica Organizacionog odbora festivala, članovi Organizacionog odbora Dragomir Dunđer i Benjamin Hasanić, dok je konferenciju moderirala Arnela Tumbić, PR festivala.

Načelnik općine Mirsad Mahmutagić kazao je „Nešto što traje u BiH već 50 godina je sigurno kvalitet i mnogo truda se nalazi iza toga. Ove godine smo se potrudili da damo jedan dodatni sjaj Studentskom ljetu. Zato pozivam  sve građanke i građane BiH da nam se pridruže 9. i 10. septembra na jednom od najstarijih festivala u državi.“

Festival će premijerno otvoriti kompozicija pod nazivom „Sub castro nostro“, za koju stihove potpisuje Dmitri Ivanovič, komponovao ju je Benjamin Hasanić, a za aranžman je bio zadužen prof. Amir Muharemović. „Ovo je moj poklon Maglaju i 'Studentskom ljetu' jer ovako nešto i priliči 50. izdanju festivala. Vjerujem da će se dopasti i maglajskoj publici jer želio sam stvoriti poseban muzički identitet festivala, po uzoru na mnoga muzička takmičenja i festivale, ne samo u BiH nego i u regionu“, kazao je Benjamin Hasanić.

„Maglaj će i ove godine ugostiti izvrsne izvođače narodne i zabavne muzike iz sedam zemalja: Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine. Maglaj će u večeri narodne muzike predstavljati Benisa Hasić, a  predstavit će se i učesnici iz Beograda, Ljubljane, Mostara, Zagreba Zadra, Đurđevca, Bačke Topole, Sremske Mitrovice, Podgorice, Mionice, Ravne na Koroškem i brojnih drugih gradova“, istakla je predsjednica Organizacionog odbora Eldina Mehinagić.

Dragomir Dunđer naglasio je da sve posjetioce u Sportskoj dvorani očekuju dvije vrhunske večeri. „Karte su u prodaji od 1.septembra. Volonteri su na ulicama u gradu, a ulaznice za festival mogu se kupiti i u prostorijama Doma kulture“, kazao je Dunđer.

Voditelji će biti poznata novinarska imena Maja Čengić Miralem i Armin Redžić.

Arnela Tumbić, PR festivala, dodala je da je ove godine za „Studentsko ljeto“ vladalo veliko interesovanje medija, kako u našoj zemlji tako i u inostranstvu.

„O festivalu su govorili i pisali KULART MK – najposjećeniji sajt u Makedoniji u oblasti umjetnosti, Nova Makedonija, najtiražinije i najstarije dnevne novine, komercijalna televizija TV Sonce MK, list Student Beograd, te portali iz Slovenije, štampa u Dalmaciji i Istri. Hvala načelniku Mahmutagiću koji je ukazao povjerenje Organizacionom odboru, za koje vjerujem da ćemo opravdati, a veliko hvala i svim našim sponzorima koji su dali doprinos i postali dio 50 godina starog festivala“, kazala je Arnela Tumbić.

 

Na kraju press konferencije, članovi Organizacionog odbora pozvali su sve građane Bosne i Hercegovine da budu dio 50.festivala „Studentsko ljeto“. Jer ljeto u Maglaju ima svoje ime, a to je „Studentsko ljeto“.