• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  23.05.2013

Promovisano sedam knjiga Muradifa Ćate

U organizaciji Doma kulture „Edhem Mulabdić“ sinoć je upriličeno predstavljanje sedam knjiga dobrotvora i vakifa, Muradifa Ćate.



Riječ je o djelima: „Plava planeta – kraj ili početak“, „Bošnjak u Njemačkoj“, „Bježite dolaze civilizovani“, „Pravi despot, a zovu ga demokrat“, „Od svega pomalo do čega mi je stalo“, „Narodi bijele rase nikada nisu bili civilizovani“ i „Umjetnički unikati mog zanata“. Na promociji su govorili:
doc.dr.Hajrudin Šahić, publicista Ruždija Adžović i Atif Spahić.
Muradif Ćato je Livnjak koji godinama živi i radi u Njemačkoj. Svoj život posvetio je činjenju dobra. Tako je za potrebe MDD "Merhamet" Ćato uvakufio posjed sa kućom u Kasindolu, Medžlisu islamske zajednice Livno je oformio Fond za stipendiranje đaka i studenata, utemeljio je fondaciju za nagradu koja nosi njegovo ime, a dodjeljuje je "Merhamet" humanim ljudima za razvoj svijesti i humanosti.
Prisutni su kazali da je Muradif Ćato nesvakidašnja ličnost koja fascinira svojim djelima i da je on je literarni lik čije postupke običan čovjek često ne može do kraja razumjeti.
U prepunoj sali prisutne su pozdravili i općinski načelnik Mehmed Mustabašić i direktorica Doma kulture „Edhem Mulabdić“ Rašida Mulalić.