• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  14.05.2021

Otvoreno rekonstruisano spomen obilježje u Liješnici

 

Danas su Haris Omerović i Muamer Lepić, članovi šehidskih porodica, otvorili rekonstruisano spomen obilježje u Liješnici. Prisutnima su se obratili predsjednik MZ Liješnica Fahir Salkić, glavni imam Nevres ef.Hodžić i načelnik općine Mirsad Mahmutagić.

Predsjednik MZ Liješnica Fahir Salkić zahvalio se svima koji su dali podršku za ovaj značajni projekat, a Ismet ef. Burajić, komandant čete Liješnice održao je čas historije.

Glavni imam Nevres ef. Hodžić kazao je da nas Dan šehida podsjeća da ih ne zaboravimo i da im budemo zahvalni.

“Mi se ovim danom sjećamo šehida, onih koji su nam omogućili da budemo veseli. Zato je ustanovljen Dan šehida, da ih ne zaboravimo i da ne budemo zahvalni. Oni su se pobrinuli za nas, da budemo komotni u svojoj slobodi, a o njima plemenitim šehidima pobrinuo se uzvišeni Allah, dajući im najljepše džennetske blagodati. Mi smo ovdje da obilježimo temeljitu rekonstrukciju spomen obilježja. Ova spomen obilježja imaju za cilj da nas podsjete na agresiju, da nas osvješćuju”, naglasio je glavni imam Hodžić.

Načelnik općine Mirsad Mahmutagić kazao je da će Općina Maglaj svakako dati podršku nastavku realizacije ovog projekta.

“Danas na Dan šehida prisjećamo se naše herojske borbe za odbranu našeg Maglaja, naše herojske borbe za odbranu od agresije na BIH. Na tu borbu koja je veličanstvena i dostojanstvena bila, bili smo i bit ćemo uvijek ponosni. U toj borbi mnogi naši su dali svoje živote za odbranu BiH i Maglaja, naši cijenjeni šehidi. Oprostiti je ljudski, a zaboraviti se ne smije. Ovo je prilika da se zahvalim svima onima koji su pomogli u rekonstrukciji ovog spomen obilježja, posebna zahvalnost ljudima koji su vodili rekonstrukciju i izgradnju novog spomen obilježja. Obzirom da sam dobio informaciju da nedostaje još finansijskih sredstava, Općina će svakako pomoći,” istakao je načelnik Mahmutagić.

Nakon otvaranja spomen obilježja, delegacije su položile cvijeće.