• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  04.05.2021

Delegacija Vlade ZDK posjetila Općinu Maglaj

 

Općinu Maglaj je posjetila delegacija Vlade Zeničko-dobojskog kantona u sastavu Spahija Kozlić ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport i Fahrudin Čolaković ministar za boračka pitanja. Razgovarali su između ostalog o potrebi zajedničkog dogovora oko infrastrukture kojom učenici osnovnih škola putuju, kao i stanju u kulturi.

Načelnik općine Mirsad Mahmutagić kazao je da je tema razgovora, bila i aktivnosti boračke populacije i obrazovanja.

„Razgovarali smo o aktivnostima koji se vode oko boračke populacije unutar Službe i saradnje sa kantonalnim Ministarstvom. Istakli smo temu prijevoza učenika na relacijama koje su kraće od 5 km, kao i ostalim aktulenostima kada je u pitanju obrazovanje. Također, dotakli smo se sfere obrazovanja u kulturi“, kazao je načelnik Mahmutagić.

Spahija Kozlić najavio je značajan projekat kojim će biti obuhvaćene obrazovne ustanove na području općine Maglaj.

„Radi se o zajedničkom projektu koje Ministarstvo radi sa švicarskim Caritasom. U pitanju je zamjena stolarije, utopljavanje škola. Ono što će sada krenuti preko ljeta odnosno naredne grijne sezone jeste prelazak škola sa ekološki nezdravih, nečisti goriva, mislim na ugalj, na tzv. toplotne pumpe i to je tzv. čisto gorivo. Na taj način ćemo imati uštede u budžetima, s druge strane učenici će imati bolje uslove za obavljanje nastave i čišći zrak“, istakao je Kozlić.