• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  30.03.2021

NOVE NAREDBE VLADE ZDK: ZABRANJEN RAD KLADIONICA, NARGILA, IGRAONICA I SPORTSKO-REKREATIVNE AKTIVNOSTI

 

Vlada ZDK-a na današnjoj vanrednoj sjednici donijela je, na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, set novih mjera s ciljem suzbijanja širenja pandemije koronavirusa.

Vlada je produžila naredbu koja se odnosi na zabranu rada vrtića, s tim da je ovim ustanovama omogućeno da nastave rad nakon što od Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) dobiju pozitivno mišljenje o ispunjavanju biosigurnosnih mjera.

Naredbom je zabranjen rad kladionica, izuzev online klađenja. Zabranjeno je izvođenje muzike "uživo" u ugostiteljskim objektima i posluživanje nargila-šiša. Zabranjene su sportsko- rekreativne aktivnosti u zatvorenom prostoru, izuzev treninga i takmičenja sportskih klubova koji učestvuju na takmičenjima na državnom, federalnom i kantonalnom nivou.

Naredbe ostaju na snazi 14 dana, za koliko je produženo važenje ranije donesenih naredbi koje se odnose na ograničenje kretanja, ugostitelje, te obaveze policije i inspekcije.

Vlada je naložila privatnim zdravstvenim ustanovama da higijensko-epidemiološkim službama domova zdravlja na području kantona svakodnevno vrše prijavu novih potvrđenih slučajeva oboljenja, kako bi se upotpunila evidencija koju vodi javni sektor.

Svim vjerskim institucijama naloženo je da se prilikom održavanja vjerskih obreda pridržavaju procedura i higijensko-epidemioloških mjera izdatih od INZ-a, koje su objavljene na službenoj web stranici www.inz.ba, kao i da se striktno pridržavaju procedura i preporuka za dženazu/sahranu osoba preminulih od COVID-19 izdatih od INZ-a, koje su također objavljene na službenoj web stranici www.inz.ba.