• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  27.03.2013

Kampanja

I u Maglaju je danas promovisana međunarodna kampanja za zabranu mina “Lend Your Leg” (”Posudi svoju nogu”) povodom 14. godišnjice stupanja na snagu Konvencije o zabrani mina čiji je cilj rješavanje problema mina u svijetu.Istoj su prisustvovali predstavnici općine Maglaj, Policijske stanice, srednjih škola, Udruženja civilnih žrtava rata i same žrtve.



Od prestanka rata do danas na području općine Maglaj od zaostalih mina je nastradalo 48 ljudi, od kojih je preživjelo 22. Među ovim brojkama je i petero djece. Bila je ovo prilika da se još jednom apeluje na građanstvo na svjesnost postojanja zaostalih mina te poštivanje obilježenih minskih i sumnjivih površina. Rečeno je i to kako je iz godine u godinu novca iz humanitarnih organizacija sve manje i kako ovaj problem ostaje na teretu lokalnim zajednicama. Cilj kampanje je da se povodom 4. aprila/travnja svjetskog Dana borbe protiv mina skrene pažnja na posljedice prisustva mina i pruži podrška žrtvama mina u procesu oporavka i integracije.
Imajući u vidu situaciju u BiH, kao i u Općini Maglaj, naglasak kampanje će biti na žrtve mina, te će slogan „ Bosna i Hercegovina bez novih žrtava mina “ biti okosnica sprovođenja kampanje.



Prema podacima, od 1992. godine u Bosni i Hercegovini je od mina stradalo više od osam hiljada osoba, a od toga broja, 6.268 je preživjelo neki vid povrede od mina.

Kampanju sprovodi nevladina organizacija Inicijative preživjelih od mina uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), ICBL-a, Centar za uklanjanje mina (BHMAC) i Koalicija za uključivanje protuvminskih akcija u razvojne programe.