• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  13.06.2020

Krizni štab/stožer Federalnog ministarstva zdravstva: Nova Naredba i preporuke

 

Krizni štab/stožer Federalnog ministarstva zdravstva održao je u petak 12.06. sjednicu na kojoj je shodno Naredbi od 31.05. sagledao kompletnu epidemiološku situaciju COVID-19 u Federaciji BiH i donio novu Naredbu i preporuke koje će se primjenjivati od 14.06, te ih dostavio kriznim stožerima kantonalnih ministarstava zdravstva na daljnje postupanje.

Nakon što je Odlukom Vlade FBiH od 29.05.2020. stanje nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) prestalo sa 31.05., Krizni štab/stožer Federalnog ministarstva zdravstva donosi naredbe i odluke koje su obvezujuće za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe.

“Federalna uprava za inpekcijske poslove i kantonalne uprave za inspekcijske poslove, kao i inspekcije organizirane pri mjerodavnim ministarstvima u kantonu, odnosno općinski i gradski inspektori  naredbom su zaduženi da pojačaju inspekcijski nadzor, a u cilju kontrole provođenja naređenih mjera i sprječavanja širenja COVID-19 na području svoje jurisdikcije. Naredbom se FMUP - Federalna uprava policije i kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova i uprave policije zadužuju da, sukladno tački IV Odluke o proglašenju  prestanka stanja nesreće uzrokovano pojavom koronavirusa, poduzimaju mjere iz svoje mjerodavnosti kao potpora inspekcijskim službama, a u cilju kontrole provođenja naređenih mjera i sprječavanja širenja COVID-19 na području svoje jurisdikcije”, naglašavaju iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Iz Kriznog štaba/stožera FMZ napominju da je kantonalnim/županijskim stožerima ministarstava zdravstva data mogućnost uvođenja i restriktivnijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu odnosno općini, uz redovito obavještavanje Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, te građane podsjećaju na obavezu poštivanja mjera prevencije i lične/osobne zaštite:

Naredbom je obvezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru, kao i u otvorenom javnom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba. Pridržavanjem mjera koje su na snazi štitimo sebe i druge i sprječavamo širenje virusa i povećanje broja oboljelih. Posljednji podaci nam pokazuju kako nepridržavanje mjera lako može dovesti do naglog povećanja broja oboljelih, i od pojedinačne odgovornosti svakog od nas zavisi kakvu ćemo situaciju imati u danima koji su pred nama.

Federalno ministarstvo zdravstva je danas, na zahtjev kantonalnih zavoda za javno zdravstvo, i uz stručno mišljenje Zavoda za javno zdravstvo FBiH, dalo saglasnost Tuzlanskom kantonu i Kantonu Sarajevo za proglašenje epidemije u ovim kantonima, a pokrenuta je i procedura za proglašenje epidemije zarazne bolesti COVID-19 na teritoriju Federacije BiH.

Naredbu možete preuzeti OVDJE