• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  22.04.2020

Održana druga vanredna sjednica Kolegija Općinskog vijeća

 

Danas je održana druga vanredna sjednica Kolegija Općinskog vijeća Maglaj na kojoj su prisutni informisani o higijensko-epidemiološkoj situaciji na području općine Maglaj, te mjerama i aktivnostima u oblasti socijalne zaštite. Također se razgovaralo i o stanju i likvidnosti Budžeta Općine Maglaj, te funkcionisanju javnih ustanova i preduzeća.

O higijensko-epidemiološkoj situaciji, prisutne je upoznao dr. Elvir Vehabović, direktor JU Dom zdravlja Maglaj, a odgovorio je i na pitanja o načinu i procedurama, te nadležnostima i vremenskim rokovima za određivanje osoba u statusu izolacije. Dom zdravlja Maglaj, istakao je, uprkos teškim uslovima funkcionisanja, ni jednom građaninu nije uskratio zdravstvenu uslugu.

Načelnik općine Mirsad Mahmutagić je istakao da je Štab u stalnom kontaktu sa osobama iz Maglaja, smještenim u zdravstvene ustanove, a bilo je i prijedloga od strane članova Kolegija da se oboljeli od koronavirusa u kontinuitetu osiguravaju potrebnim finansijskim sredstvima i prilikom izrade rebalansa Budžeta.

Razgovaralo se i o određivanju objekata za karantinski smještaj na području općine Maglaj, gdje se čulo protivljenje odlukama nadležnih o određivanju objekata u centru grada za status karantina.

Također, govorilo se i o preduzimanju mjera za provođenje dezinfekcije javnih površina na području općine Maglaj i tom prilikom su članovi Kolegija informisani o aktivnostima koje se preduzimaju, kako u gradu, tako i u mjesnim zajednicama.

Po pitanju likvidnosti Budžeta Općine Maglaj, istaknuto je da ono nije upitno, ali da je uočljiv pad prihoda od indirektnih poreza.