• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  07.04.2020

FŠCZ održao 14. vanrednu sjednicu i donio tri nove naredbe

 

S ciljem sprečavanja širenja zaraze korona virusa (Covid-19) na području FBiH, u Sarajevu je održana 14. vanredna sjednica Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ) kojom je predsjedavala zapovjednica Jelka Milićević.

Na sjednici FŠCZ naređeno je Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ) da izvrši raspodjelu 150.000 testova na korona virus, i to: Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (90.000 kom.),  Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla (30.000 kom.) i Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar (30.000 kom.).

Drugom Naredbom FUCZ je zadužena da izvrši raspodjelu po 1.200 komada transportnih medija i po 1.200 komada briseva Zavodima za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog kantona i  Kantona Sarajevo, te 600 transportnih medija i 600 briseva Zavodu za javno zdravstvo Zapadno-hercegovačkog kantona.

FUCZ je naređeno da u roku od 48 sati osigura šatorske prostore za privremeni boravak državljana Bosne i Hercegovine (BiH) koji ulaze u BiH na graničnim prelazima: Orašje, Velika Kladuša/Maljevac, Bosanski Šamac, Kamensko, Gorica, Bosansko Grahovo/Strmica, Doljani, Osoje, Čepikuće, Neum I i Neum II i Ivanica. Na graničnim prelazima Izačić i Bijača koristiće se ranije uspostavljeni šatorski prostor od strane Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Naređeno je provođenje obaveznog zdravstvenog pregleda lica iz ove Naredbe koje Federalni sanitarni inspektor upućuje u šatorski prostor za privremeni boravak do zdravstvenog radnika koji nakon obavljenog pregleda lica/putnika predlaže mjere iz svoje nadležnosti (zdravstveni nadzor, izolacija, karantin). Ovom Naredbom zadužuju se kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova i uprave policije da osiguraju provođenje javnog reda i mira u i oko šatorskih prostora na navedenim graničnim prelazima.