• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  30.03.2020

Održana sjednica Općinskog štaba civilne zaštite

 

Na današnjoj sjednici Općinskog štaba civilne zaštite razmatralo se o trenutnoj epidemiološkoj situaciji na području općine Maglaj, kao i naredbama koje je donio Federalni štab civilne zaštite.

„Što se tiče aktivnosti Policijske stanice one teku redovno i kontinuirano, odnosno svakodnevno. Vršimo provjeru poštivanja Rješenja o samoizolaciji, mi sa današnjim danom imamo 738 lica u samoizolaciji, taj podatak varira iz dana u dan, s obzirom da određeni broj osoba izlazi, drugi dolazi. Generalno, ta Rješenja se i poštuju. Napominjem protiv svih onih koji ne budu poštovali, dostavit ćemo nadležnim organima da se poduzmu mjere iz njihove nadležnosti, a također i mi ćemo poduzeti mjere iz svoje nadležnosti. Što se tiče Naredbe o zabrani kretanja, mi smo do sada imali tri slučaja nepoštivanja policijskog sata i tri slučaja što se tiče zabrane kretanja mlađih od 18 i starijih od 65 godina“, istakao je komandir Alen Mušić.

„Trenutna epidemiološka situacija je dobra, odnosno nemamo registrovanih slučajeva oboljelih od korona virusa na području općine Maglaj. U protekla 24h smo imali dvije osobe testirane na korona virus, obje su bile negativne. Osobe su bile pacijenti “Medical Institute Bayer” Tuzla ( bivšeg Centra za srce). JU Dom zdravlja funkcionište normalno, malo smo pojačani, imamo trijažni punkt, imamo određenu smjenu uvedenu u popodnevnim časovima vezano za prijem poziva osoba koje dolaze iz inostranstva, a ujedno tu doktor koji je zadužen za eventualne preglede osoba sumnjivih na korona virus, odnosno osoba koji imaju pozitivnu epidemiološku anketu“, naglasio je direktor JU Dom zdravlja dr. Elvir Vehabović.

„Možemo konstatovati da trenutno na području općine Maglaj nemamo nijednu osobu zaraženu korona virusom. Poduzimamo sve što su naše mogućnosti, kad su u pitanju mjere predostrožnosti, da ne bi došlo do pojave korona virusa. Pred nama je da se borimo da ne dođe do toga, a ako bi eventualno došlo, da šteta bude što manja. Upravo zbog toga stalno ponavljamo da budemo odgovorni, da budemo solidarni, da poduzimamo higijenske mjere, dezinfekciona sredstva da  se koriste maksimalno, a to je sve s ciljem predostrožnosti“, kazao je načelnik općine Mirsad Mahmutagić

Razgovarali su o incijativi vezanoj za kompaniju Natron-Hayat i spremnosti Općine da pokaže sve svoje sposobnosti na određen način, da se toj kompaniji bar u ovom momentu pomogne, o čemu je više govorio načelnik Mahmutagić.

„Kompanija Hayat je u posljednje vrijeme u redovnom remontu i evo imaju problem da zbog turbine i krečne peći, trebaju da im dođu određeni specijalisti iz Hrvatske. Trenutno je zabrana na snazi, tako da niko iz Hrvatske ne može ući u Bosnu i Hercegovinu. Menadžment kompanije Natron-Hayat se obraćao na nekoliko instanci da se taj problem riješi. Naravno i Općina Maglaj prepoznajući ogroman značaj ove kompanije za našu općinu i mi smo se obratili od Predsjedništva, Savjeta ministara, ministra g. Radončića, premijera Novalića i tako dalje, tražeći način da se riješi taj problem. I evo danas su prema kompaniji Natron-Hayat uputili incijativu da to ide preko Kriznog štaba, kako smo i započeli. Dali su konkretnije upute, danas smo donijeli zaključak i sada ćemo se obratiti prema preporuci, da se riješi taj problem. Ne samo za Natron-Hayat, nego i za ostale kompanije koje su od interesa i za općinu i za kantone i za Federaciju BiH."

Također, Općinski štab civilne zaštite razgovarao je i o problemima koji se pojavljuju u situaciji potpune zabrane kretanja mlađih od 18 i starijih od 65 godina.

„Imamo situaciju da porodica koja je svakodnevno zajedno, roditelji i djeca da ne mogu izaći iz svog stana zbog zabrane kretanja licima mlađim od 18 godina, da odu do nekog svog imanja, da djeca izađu na zrak zbog zdravlja. Sigurno ta mjera se može relaksirati u korist zdravlja djece. Pored toga, imamo osobe starije od 65 godina kojima je zabranjeno potpuno kretanje, izlazak vani. Uskoro idu penzije i to je problem kako preuzeti penzije, iako se to u pozadini pokušava riješiti na različite načine, još uvijek nije riješeno. Imamo ljude koji su preko 65 godina dobrog zdravstvenog stanja, koji su vitalni, koji imaju poljoprivredna imanja, stoku, njima je zabrana, dakle ne mogu izaći na njive ili hraniti stoku. Sve su to mjere koje treba relaksirati. Općinski štab civilne zaštite smatra da je to moguće, uz poštivanje ponovo svih onih mjera i preporuka“, istakao je načelnik Mahmutagić.