• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  25.03.2020

Novoimenovani Federalni štab civilne zaštite danas održao 7. vanrednu sjednicu i donio novu Naredbu

 

Federalni štab civilne zaštite, kojeg je na današnjoj 162. hitnoj sjednici imenovala Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (Vlada FBiH), održao je večeras u Sarajevu 7. vanrednu sjednicu. Štab u prethodnom sastavu brojao je 21 člana i kao takav nije se pokazao efikasan kada je bilo potrebno donošenje hitnih Odluka koje će zaštiti stanovništvo i obezbijediti svu potrebnu medicinsku opremu. Zbog toga je Vlada FBiH smanjila broj članova Štaba na devet, računajući da članovi Štaba moraju biti iz institucija koje su u ovom trenutku najrelevantnije za donošenje ovih odluka.

Na 7. vanrednoj sjednici FŠCZ, uz prethodnu saglasnost Vlade FBiH, donesena je Odluka o nabavci materijala i opreme u uslovima pogoršane epidemiološke situacije uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID 19) u vrijednosti od 7.128.012,00 KM. Radi se o nabavci zaštitnih maski, dezinfekcionog sredstva, zaštitnih rukavica, zaštitnih odijela, zaštitnih naočala i 170 hiljada testova za detekciju nCov-2019 all in one test/kit/RNA (testovi na korona virus).

Prijedlog za poduzimanje hitnih mjera na reduciranju broja graničnih prijelaza na kojima je osigurana dvadesetčetverosatna sanitarna kontrola federalnih inspektora upućen je prema Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

Također, donesena je Naredba u kojoj se iz Naredbe od 21.3.2020. godine, od zabrane kretanja građana na području Federacije BiH u periodu od 18.00. do 5.00 sati, izuzimaju i vozači teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu. Izuzetak iz ove Naredbe odnosi se na domaće i strane državljane, vozače teretnih vozila koji su dužni posjedovati  Potvrdu o angažovanju vozača, sa navedenim datumom i vremenom početka angažovanja, kojom dokazuje poštovanje mjere izolacije.