• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  30.01.2020

Općinu Maglaj posjetila delegacija Češke Razvojne agencije

 

Danas su Općinu Maglaj posjetili Ivana Pejić Povolna, programska menadžerica za Balkan ispred Češke Razvojne agencije i Jakub Braček, stručni konsultant u oblasti energetike. Razgovarali su sa načelnikom općine Mirsadom Mahmutagićem i saradnicima o projektu izgradnje sistema centralnog grijanja u Maglaju, o pripremi kredibilne aplikacije, kao i narednim koracima koji predstoje.

„Mi smo primili aplikaciju od Općine Maglaj, a vezano za toplifikaciju grada. U nekom prvom krugu smo razmatrali da bismo željeli nastaviti pregovore sa ovim gradom. Danas smo razgovarali sa načelnikom da je nekako prvi korak u zajedničkoj saradnji da se napravi projektna dokumentacija za projekat. Kad završimo glavni projekat, onda ćemo se ponovo sastati i dogovoriti koji će biti naredni koraci“, kazala je Ivana Pejić Povolna.

 „Jedna od prvih faza bi morala značiti da se napravi prvo projektna dokumentacija, zatim idejni i glavni projekat, a koji bi se odnosio na izgradnju toplane i glavnog i sekundarnog  kolektora. Ova faza bi trebala da riješava isporuku toplote za 50% građana Maglaja. U sklopu projekta, razmišljali smo koristiti dakle drvenu sječku i dio agro mase“, istakao je Jakub Braček.

„Mi smo i ranije informisali građane o aktivnostima koje radimo na ovom projektu. Danas smo došli do određenih, narednih koraka i termina. Do kraja februara očekujemo Memorandum koji ćemo zajedno potpisati za ulazak u ovaj projekat. Zatim, ide priprema aktivnosti  oko dokumentacije za odabir idejnog i glavnog projekta, što će voditi Češka razvojna agencija. Nakon toga, ulazimo u naredne korake, naravno ako se pokaže opravdanost izgradnje ovakvog postrojenja. Važno je još naglasiti, da bi se kao energent koristila bio masa, bio otpad, drvena sječka. Time bi značajan efekat, pored obezbjeđenja toplote za grijanje, bio i sa ekološke strane, jer bi se smanjila ova količina zagađenja, koja je sada“, kazao je načelnik Mahmutagić.