• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  22.10.2019

Austrijska ambasadorica u BiH dr. Ulrike Hartmann u posjeti općini Maglaj

 

Danas je općinu Maglaj posjetila ambasadorica Republike Austrije u BiH dr. Ulrike Hartmann i sastala se sa načelnikom općine Mirsadom Mahmutagićem koji je i uputio poziv za posjetu. Sastanku su prisustvovali predsjedavajuća Općinskog vijeća Svjetlana Zamboni i saradnici načelnika općine.

„Želim Vam dobrodošlicu u naš Maglaj. Danas ću iskoristiti priliku da Vam pokažem neke lokacije vezane za turističke kapacitete, jer je to jako interesantno po pitanju odnosa Austrije i Bosne i Hercegovine. Bili bismo zahvalni kada bismo imali priliku da Vam detaljno prezentiramo kapacitete općine Maglaj“, istakao je načelnik Mahmutagić.

„Zahvalna sam Općini Maglaj na pozivu. Sretna sam što imam mogućnost da posjetim Maglaj i vidim kako je priroda jako slična Austriji. Imate toliko potencijala za turizam, za poljoprivredu, mogu reći slobodno da ste blizu Europskoj uniji. To su sve dobre informacije za dobar život ovdje“, kazala je ambasadorica Hartmann.

Razgovarali su o niz tema, o mogućim eventualnim zajedničkim projektima, o prenosu znanja o ekologiji, zatim o tretmanu otpadnih voda, kao i stanju u poljoprivredi i daljem unapređenju. Također, razgovarali su i o mogućnosti posjete austrijskih stručnjaka općini Maglaj, kako bi tom prilikom sagledali situaciju,predložili određena rješenja za koja misle da su najkvalitetnija.

Nakon sastanka, posjetili su Svetište Leopolda Mandića, Stari grad i kulturno-historijske znamenitosti koje se nalaze u blizini.